Шапките на кралската охрана

Bearskin.cenotaph.london.arp.jpg

Всеки войник от охраната на кралицата носи на главата си висока рунтава шапка. Може да не сте били в Лондон, но въпреки това със сигурност сте виждали войниците с червени униформи и черни шапки. Те са един от символите на британската столица.

Подобни високи шапки използват за първи път французите по време на Наполеоновите войни. С тях войниците изглеждали по-големи и страшни. След като победили Наполеон при Ватерло (1815 г.) британците започнали на носят високи шапки също.

Днес всяка шапка е почти половин метър висока (18 инча) и тежи 680 грама (колкото една бира в лондонски пъб).

Знаете ли, че въпросните шапки са направени от меча кожа? Тъй като сме 2017 г. може да си представите гнева на защитниците на животните. Фактите са смайващи:

Всяка година кралската охрана поръчва между 50 и 100 шапки.

За изработването на една шапка се ползва кожата на една мечка.

През последните 5 години Министерството на отбраната е похарчило 321 хиляди паунда за мечи шапки.

Доставките на кожи идват от Северна Америка, където живеят 600 хиляди черни мечки. Повечето шапки обаче се правят от кафяви мечки, тъй като кожата им е по-здрава.

Шапките на кралската охрана се наричат caps.

Въпреки опитите да правят шапките от друг материал, досега не е намерен успешен заместител на мечата кожа.


В събота, 17 март, в поредицата “Вечните приятели на България” ще ви срещнем с Кристофър Бъкстън. Подробностите са в поканата


На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук. Натиснете тук.


Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.

By Adrian Pingston – Own work, Public Domain, Link

Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *