Симеон Радев е бил посланик в Лондон

radev

 

Симеон Радев е български журналист, историк и дипломат. Много хора го познават днес като автор на книгата “Строители на съвременна България”, която описва годините след Освобождението, когато се приема първата конституция, изгражда се новата българска държава и се осъществява Съединението.

През 1935-1938 г. Симеон Радев е бил посланик в Лондон. Отбелязваме връзката на Симеон Радев с Лондон, защото той е изключителна личност. За това говорят, както книгите му, така и фактът, че оставя посланическото си място в Берн, за да се включи в българската армия по време на Първата световна война. Той умира изолиран от комунистическата власт, но с уважението на хората, които го познават. Предсмъртните му думи са:

“Дали дадох нещо на България?”


Снимката на Симеон Радев е направена по време на мисията му в Лондон.

Ако искате да се докоснете до един достоен българин, препоръчваме “Ранните спомени” на Симеон Радев. С много любопитство към света, уважение към хората и прекрасен стил, той разказва своите спомени от Македония, Цариград и местата, където е бил като млад.


На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук. Натиснете тук.


Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.


Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *