Сините табелки в Лондон стават на 150 години

MAyfair (23)
Виждали ли сте сини паметни плочи по стените на сградите във Великобритания?

Тези табелки се наричат blue plaques и обозначават мястото, където известна личност е живяла дълго време или във важен момент от кариерата си, създавайки забележително произведение. Както повечето неща във Великобритания, така и поставянето на плочите се подчинява на строги правила и дълги процедури.

За да получи някой синя паметна плоча трябва да са минали поне 20 години от смъртта му. Смята се, че този период е достатъчно дълъг, за да се прецени ценността на наследството, което е оставил творецът или да се разкрият тайни от живота му, които могат да очернят името му и нуждата да бъде обществено почитан (например, да е откраднал произведението или да е извършил сериозно престъпление).

През 2017 година сините паметни плочи ще имат юбилей, ще станат на 150 години.

Първата плоча е била поставена на улица 24 Holles Street – недалеч от Oxford Circus – пред дома, в който е живял романтичният поет Лорд Байрон. Днес плочата вече я няма, както и сградата, разрушена е и на нейно място има магазин.

Първата плоча е сложена по настояване на Society of Arts. Днес за сините паметни плочи отговаря English Heritage, като на година решават да поставят от 9 до 12 нови плочи. Общият им брой надвишава 906, като всяка плоча струва 965 паунда.

Най-дълго оцелялата синя паметна плоча е на император Наполеон III, племенник на Наполеон Бонапарт, живял в изгнание в Лондон, близо до двореца St James. По време на нашата разходка в Мейфеър видяхме плочата с неговото име.

Napoleon III
Сините плочите са керамични и от 20 години се изработват от семейство керамици в Корнуол.

IMG_7028
Ръдиард Киплинг е известен със своите стихове и детски книжки. Малките почитатели на “Книга за джунглата” са милиони по света.

Chelsea (103)
Семейство Уайлд са живели в историческата част на Челси. Участниците в групата за Разходки из Лондон могат да ви покажат къде се намира паметната плоча, ако се интересувате.

MAyfair (58)
Тази синя, кръгла табелка показва къщата, от която полският композитор и пианист Фредерик Шопен, се е отправил към своя последен концерт. На следващата година Шопен умира от туберколоза на 39-годишна възраст.


 

На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук. Натиснете тук.


Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.


Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *