Сър Дейвид Атънбъроу – любимецът на милиони британци

Дейвид Атънбъроy (David Attenborough) вероятно е най-обичаният човек във Великобритания. Той се появява от десетилетия на телевизионния екран и е научил милиони деца и възрастни по света на любов към природата и животните.

Дейвид Атънбъроy е роден в Лондон през 1926 г. Въпреки че е на 90 години, той подобно на своята връстничка – кралица Елизабет II – не престава да работи. Атънбъроy продължава да е лице и глас на научнопопулярни предавания. Последно го гледахме на хеликоптер, откъдето разказваше за обитателите на пустинята Калахари в Югозападна Африка.

Атънбъроy е завършил Естествени науки в Кеймбридж. След като служи две години в Кралските военноморски сили кандидатства за работа в радиото, но му предлагат да отиде в най-новата медия – телевизията. Кариерата му в БиБиСи започва през 1952 г., а две години по-късно тръгва поредицата му Zoo Quest, посветена на животните.

През 1962 г. Атънбъроy оглавява БиБиСи 2 и отговаря за въвеждането на цветната телевизия в Обединеното кралство, а в края на 60-те години е програмен директор и на двата телевизионни канала на БиБиСи. По негово време са направени познатите и в България серии по книгата на Кенет Кларк “Цивилизацията” и сатиричната поредица “Летящият цирк на Монти Пайтън”.

След като напуска БиБиСи Атънбъроy се отдава на увлеченията си по природата и животните. Издал е десетки книги, сценарист е на голяма част от филмите, в които участва, въпреки че не е учил за актьор, както именития си брат, Ричард Атънбъро, носител на два “Оскара”.

Дейвид Атънбъроy се възприема за човек на телевизията, съобразяващ се с ценностите на Би Би Си, формулирани още от основателя й лорд Райт – “да развлича, образова и информира”.  Ние пък го оприличаваме на големите британски учени натуралисти от XIX век, които пътували по света и изследвали неизвестни дотогава видове като донасяли в Европа чудати екземпляри.

През 1985 г. Дейвид Атънбъроy получава рицарско звание за приноса си към развитието на обществото. Той живее в лондонския квартал Ричмънд. Затова, когато бяхме на разходка там, се оглеждахме да го видим.

На 6 май, събота, ще сме на разходка в квартал Ейнджъл и ще посетим гроба на Дефо, както и този на поета и художник Уилям Блейк, в гробището Bunhill Fields. Заповядайте! Ето поканата.

Прочетете за разходката ни в Ричмънд тук

 


На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук – натиснете тук – или в Туитър – натиснете тук.


Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.

Снимка на Дейвид Атенбъроy: John Cairns – The Bodleian Libraries under Creative Commons Licence. 


Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *