Сохо има дълга история

Сохо винаги е бил квартал на имигранти: гърци, французи, германци, китайци… Той е и много провокативен – център на модата с известната Carnaby Street, на бохемския живот преди и след Втората световна война, на секс магазини и стриптийз клубове, гей барове и дискотеки.

Сохо е най-населеният вечер и нощем квартал на Лондон.

Soho

През 16 век Soho все още бил част от кралския ловен парк към двореца Whitehall.

От 17 век монархът предоставил земите на свои приближени аристократи като херцога на Шефтсбъри (Earl of Shaftesbury) и херцога на Оксфорд (Earl of Oxford), чиито имена носят някои от големите улици в квартала.

Аристократите обаче бързо напуснали квартала, защото се превърнал в средище на бежанци. Първо дошли гърците от Родос, които бягали от османците, после хугенотите от Франция, които били преследвани от Католическата църква.

Soho

Кварталът бил беден и затова наемите били ниски. На Frith St. е живял Моцарт, докато баща му ги показвал със сестра му като деца-чудо на лондончани. Сега срещу стаята на Моцарт се намира Ronnie Scott`s Jazz Club – най-известният джаз клуб в Soho.

Българският музикант Милчо Левиев е свирил в клуба с Art Pepper като записват два албума в студиото на клуба през 1980 г. Art Pepper Quartet се е състоял от: Art Pepper – Alto Sax, Milcho Leviev – Piano, Tony Dumas – Bass, Carl Burnett – Drums.

В Soho е пребивавал и Карл Маркс. Там той започнал да пише “Капиталът” и се срещал с Фридрих Енгелс, който по онова време живеел на Primrose Hill.

Soho

През 20-те години на 20-ти век на Gerrard St., преди да се населят китайските имигранти, бил открит един от най-известните нощни клубове на Лондон, чиято собственичка била ирландката Kate Meyrick. Тя била оправна жена, защото успяла да омъжи и двете си дъщери за аристократи, редовни посетители на клуба, както и да подкупи шефовете на лондонската полиция, за да си затварят очите за нелегалния й бизнес.

Soho

В близост е живял философът Edmund Burke – един от основателите на съвременния консерватизъм.

Soho

На Denmark St. се намират известните магазини за музикални инструменти и звукозаписни студия от времето на Rolling Stones, David Bowie, Eric Clapton…

Soho

На съседната улица бил славният Marquee Club, в който свирели Led Zeppelin, The Who, Yes, Jethro Tull, The Jimi Hendrix Experience, Pink Floyd, Fleetwood Mac, Moody Blues, The Rolling Stones, David Bowie и българката Милена. През 1996 г. рок клубът затваря.

Днес там може да намерите най-обикновен пъб, наименуван на първия собственик на залата, който през 1911 г. открил киносалон на същото място.

IMG_3546


На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук. Натиснете тук.


Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.


Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *