Соня Генчева: Открих, че съм много издръжлива

me
Разходки из Лондон представя предприемчиви българи в Лондон. Соня Генчева преди година и половина започва семеен бизнес с майка си в британската столица. Брат й също е замесен. Той е автор на рисунките, които принтират върху тениски и продават на лондончани и посетители на града, близо до London Bridge, а отскоро и в квартала Notting Hill.

Какво те доведе в Лондон?

Заедно с доста лични причини, разочарованието и горчивият ми опит от Пловдивския университет ‘Паисий Хилендарски’, апатия и обичта ми към английския език. Ако бях от френска или немска паралелка, вместо английска, сигурно щях да се насоча към Берлин или Париж. В Лондон съм от 4 март 2007 година.

Какви бяха мечтите ти като пристигна в Лондон?

Мечтите ми бяха, че ще работя на добри места, ще трупам опит, ще завърша университет тук и ще имам по-добър стандарт на живот. Нямах конкретен дългосрочен план и нямах и твърдата нагласа за това дали ще оставам тук или ще реша да се върна в България. Вътрешно имах усещането, че ще трябва доста време за такива решения.

Сбъднаха ли се мечтите ти?

Някои мечти се сбъднаха, макар и много по-трудно отколкото си представях. Завърших Туризъм и Бизнес, но не съм работела в областта. Всъщност заемах длъжност екскурзовод преди да се преместя в Лондон. Стандартът ми на живот е относително по-добър, но съм далеч от усещането за успех. Забелязвам, че напоследък, когато говоря за България не казвам “вкъщи” или “у нас”. Понякога имам колебания, но им давам още време.

Кое беше най-голямото предизвикателство в живота ти в Лондон досега?

Най-голямото предизвикателство ли? Целият град с всичките му жители е едно предизвикателство. Идвайки от Пловдив, на втория ден отидох с един от новите ми съквартиранти до улица Оксфорд и докато стигнем пеша до университета Бъркбек се шашнах от потока и темпото. Първите две години, докато работех в кафенета и ресторанти се изморявах много, беше адски динамично, казвали са ми, че не се усмихвам достатъчно.

Станах по-уверена след като намерих третия си работодател (Wright Brothers Soho). Попаднах на сериозна компания, добър екип и по-светска среда. Още повече се отворих за нагласите на лондончани, заякнах и се поошлайфах. Oпитвах от всичко, което можех да си позволя.

Кажи три неща за живота и себе си, които научи в Лондон.

  1. Както вече загатнах, тук се научих да бачкам здраво, научих се, че мога да бъда много издръжлива, да бачкаш здраво, с достойнство и усмивка на лице. Тук наистина те ценят, ако си добър в това, което правиш, независимо какво е то. Но първо трябва да се докажеш.
  2. Научих се, че мога да прекарвам много повече време сама със себе си, отколкото преди знаех, че мога и ми е приятно.
  3. Научих се на още повече толерантност, но и се сблъсках с много културни стереотипи.

Представи си, че аз току-що съм пристигнал в Лондон от България и ти искам съвет за успешна адаптация. Какви три съвета би ми дала?

  1. Не се събирай само с българи или само с балканци! Търси контакти с всякакви хора, особено с местни.
  2. Опознай града, за да го обикнеш. Аз започнах да излизам преди да си намеря работа и много ми хареса. Всички плащаме много висока цена, за да живеем в Лондон, би било жалко да не се възползваме от всичките му богатства.
  3. Опитвай всички кухни, които се намират тук, ние сме това, което ядем. Не се страхувай.

Какво те питат английските ти колеги и приятели за България?

Истината е, че когато ме питат нещо, е типично – за природа, климат, храна. От куртоазия, както се казва.

Когато работех във Vinoteca Chiswick, много от местните там ме питаха дали има хубаво вино в България. Скоро се запознах с един учител, който ми каза, че е чел Цветан Тодоров. Той пък не живее в България.

Хората, които знаят повече за България, са я посещавали в миналото и не знаят как е сега или обратното, посещавали са я скоро и са очаровани от природата.

Какво означава да си българка в Лондон?

И аз си задавам този въпрос от 2007-ма насам. Мисля, че е строго индивидуално или поне би следвало да е така. Вярвам, че докато аз сама определям себе си първо като българка, а не като личност, ще ми е трудно тук.

Затова и виждам връзка с английската дума за произход (background). Не е от първостепенно значение от къде си. Това е твоят фон, от теб зависи какво ще изпълниш.

Хората имат способността да анализират и сами избират къде да живеят и как да отворят съзнанието си за новата среда. Аз ценя независимостта си и съм преборила доста от демоните на носталгията, но не всички.

Интересно е, че ти, майка ти и брат ти имате семеен бизнес в Лондон.

Винаги съм била почитателка на изкуството на брат си и интересът към дивите животни ни е сближавал още от малки. Едни от малкото книги, които обичах да разглеждам с него бяха енциклопедиите за животни. Фактът, че той живее чак в Северна Америка, а бизнесът ни е в Лондон, ни свързва много лично и е специално възнаграждение за нас. В момента той преподава философия и няма време да продава работите си, но когато хората тук ги виждат, всеки ден пращат поздравления за работата му. Това много ни помага в трудните моменти.

Може да видите тениските на Соня и брат й на техния сайт: www.menageriestore.co.uk.

Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *