Лондонската църква на актьорите


До пазара “Ковънт Гардън” в Лондон се намира една църква, пред която може да видите често тълпи от зрители. Те гледат поредното изпълнение на улични актьори.

Това е църквата “Свети Павел” – името й е като на катедралата “Свети Павел”, ама това е църква.

Построена е през 1638 г. Църквата “Свети Павел” е първата Англиканска църква, изградена след Реформацията от 1536 г., когато крал Хенри VIII изоставя католицизма, за да стане водач на независимата Англиканска църква.

Църквата била изградена по желание на 4-я граф на Бедфорд – собственик на земята в района, който тъкмо приключвал строежа на площада Ковънт Гардън и къщите около него. Графът се надявал да привлече богати наематели в квартала. Според разбиранията през 17 век той трябвало да построи и църква за бъдещите новодомци.

Графът поръчал на известния по това време архитект Иниго Джонс да направи малка църква, с размерите на обор, защото вече много се бил изхарчил за жилищните сгради. Aрхитектът изградил красива църква с фасада, напомняща античен храм.

Картина на художника Balthazar Nebot, показваща църквата Свети Павел и площадът Ковънт Гардън през 1737 г.

Щастието постепенно напуснало графа. Скоро след появата на богатите наематели, на площада Covent Garden се появили и продавачите на плодове и зеленчуци. След тях пристигнали актьори, акробати, пияници и проститутки. Районът бързо се сдобил със славата на място за забавления. Богаташите се изместили на запад, към квартала Мейфеър, а площадът бил зает от животни за продан, сергии със зарзават, пъбове и театри.

Църквата “Свети Павел” обаче се превърнала в църквата на актьорите, тъй като в квартала се появили много театри. Преди представления те посещавали цървата, за да се помолят всичко да мине добре на сцената.

В църквата “Свети Павел” е кръстен известният художник Търнър, погребани са актьори от трупата на Шекспир и други, известни в миналото актьори, а в наши дни са отбелязани с мемориални плочи актьори като Чарли Чаплин и Вивиан Лий.

Църквата “Свети Павел” е предпочитано място за сватби за много актьори. Затова, ако видите сватба там, огледайте се. Може да видите познати от киното или телевизията лица.


На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук. Натиснете тук.


Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.


Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *