Катедралата Свети Павел

St Paul (3)

St Paul’s Cathedral е назована така в прослава на апостол Павел. Сегашната сграда е третата поред на същото място. Построена е от архитекта Сър Кристофър Рен (Sir Christopher Wren) след Големия пожар в Лондон през 1666 г. Завършена е през 1708 г., точно на рождения ден на Кристофър Рен, след повече от 30 години строеж. Катедралата Свети Павел е единствената ренесансова катедрала в Англия.

Върхът на златния кръст, разположен върху купола на St Paul’s Cathedral е на 111 м. височина от нивото на улицата. Впечатляващи гледки над Лондон се откриват от златната галерия под купола, до която водят 627 стъпала.

Самият купол със своите 37 м. диаметър е третият по големина в света след купола на катедралата Санта Мария дел Фиоре във Флоренция и Свети Петър в Рим. Той е един от символите на Лондон.

St Paul’s Cathedral е от малкото сгради, оцелели по време на Втората световна война, благодарение на St Paul’s Watch – специална бригада от мъже и жени, които давали дежурства всяка нощ, с цел да опазят Катедралата от пожари. Лондончани считат оцеляването на St Paul’s Cathedral по време на бомбардировките като чудо и знак за оцеляването на нацията.

В катедралата се отбелязват, както специални събития, като сватбата на принц Чарлс и принцеса Даяна, така и кръгли годишнини от управлението на монарха – Сребърен, Златен, Диамантен юбилей, а също и погребения на високопоставени особи като лорд Нелсън и Уинстън Чърчил.

Криптата на катедралата е огромна по площ, дори е най-голямата в Европа. Там са погребани много забележителни личности – художниците Търнър, Миле, Рейнолдс, херцогът на Уелингтън – победителят над Наполеон от Ватерло, както и самият архитект Рен.

St Paul’s Cathedral е мястото, в което се намира също и гробът на поета John Donne, който е казал: “Никой човек не е остров, сам и единствен”.

St Paul's Cathedral


На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук. Натиснете тук.


Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.


Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *