5 суеверия във Великобритания 

Подобно на други места в Европа, британците възприемат петък 13-ти, като лош ден. Смята се, че това суеверие има християнски произход. То се свързва с 13 души по време на Тайната вечеря и смъртта на Исус в петък. Проучване в днешно време обаче показва, че много британци са изоставили това суеверие и приемат 13 като тяхното щастливо число.

Ето няколко други суеверия във Великобритания:

  1. “Не отваряйте чадъра си вкъщи”

1024px-Monet_Umbrella

Заради времето чадърът е много полезна вещ във Великобритания. Той започва масово да се използва още през 18 век. Вероятно от това време е суеверието да не се отваря чадър вкъщи. Смята се, че страхът от чадърите е предизвикан от лоши спомени за счупени домашни предмети от отваряне и размахване вкъщи на големите и неудобни чадъри от миналото.

    2. “Не минавайте под стълба”

The_Ladder

Ако минете под стълба, ще имате лош късмет. Някои смятат, че това суеверие идва от асоциирането на стълбите с египетските пирамиди и минаването под тях за разваляне на силата на пирамидите. Други пък смятат, че суеверието е свързано с бесилките. Някога във Великобритания екзекутирали осъдените на смърт чрез обесване върху платформа, до която те се качвали по стълба.

  1. “Не чупете огледала”

Във Великобритания вярват, че счупеното огледало носи лош късмет. При това седем години. Счита се, че това суеверие е много старо. Още римляните вярвали, че отражението на човек представя неговата душа, както и че здравето ни се променя циклично всеки 7 години. Счупените огледала изкривяват отражението на хората. Това е причина за страх и възможност за суеверие. . .

Други пък вярват, че огледалото е прозорец към други светове, затова при погребения и раждания британците в миналото покривали огледалата, за да не избяга душата на човек в друг свят.

  1. “Не слагайте обувки върху масата” 

Слагането на обувки върху мебелите, особено масата, се смята, че може да доведе до смърт на човек от семейството. Това суеверие се свърза с традицията да поставят обувките на загиналите миньори върху маса в знак на почит.

  1. “Не разсипвайте сол”

В миналото британците са смятали, че разсипването на сол носи лош късмет. Вероятно това произтича от желанието на хората да пазят солта, която някога била скъпа.


На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук. Натиснете тук.


Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.

Снимка на стъблата: Henry Fox Talbot via Wikimedia Commons

Картината на жената с чадъра е на Клод Моне: Claude Monet via Wikimedia Commons


Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *