Светла Дионисиева: Добре дошли в Българския културен институт в Лондон


Svetla Dionisieva (2)

Звучи иронично, но е факт, че в Лондон много българи за първи път се срещат с любимите си актьори, писатели и музиканти от България. Това дължим на събитията в Българския културен институт (БКИ).

Разходки из Лондон изразява своята благодарност за гостоприемството на БКИ като представя неговия директор г-жа Светла Дионисиева.


Кои пет неща за Българския културен институт трябва да знаят всички българи в Лондон?

1. Да знаят, че съществува;
2. Да знаят къде се намира;
3. Да знаят, че са добре дошли;
4. Да знаят, че събитията, организирани от БКИ Лондон са с основна цел пропагандиране на българската култура и позитивния имидж на България;
5. Да знаят, че ако доведат познат чужденец при нас ще представят себе си и страната си по най-добрия начин.

Кажете едно нещо за българската култура, което научихте като директор на Българския културен институт в Лондон?

Колко богата е българската културна история и колко голям потенциал има в нашето съвремие.

Как избирате кои български творци да представите?

Според качеството на предлаганите проекти.

Разкажете ни една забавна/смешна история от дейността на института.

Обикновено смешните случки се свързват с гафове, за които после човек да се сеща и да се смее. Ние не сме имали гафове до сега. Иначе съм щастлива, че работата ми, гостите на Института, както и хората, с които се срещам всеки ден ме карат да се усмихвам и забавните моменти при нас са ежедневие.

Представете си, че един благодетел дари 1 милион паунда на Културния институт. Какво бихте направили с тези пари за института?

Бих вложила средствата в това, което най-много ми се иска да имаме – професионална театрална и кино зала. Бих осъществила гостувания на по-мащабни продукции – Националната опера и балет, Народния театър. Бих вложила средства в човешки ресурси – куратори, литератори, музиканти. Бих насочила средства към продуцентска дейност и учредяване на стипендии. Продуциране на млади, талантливи хора, които живеят в Лондон, както и подпомагане на обучение на талантливи деца в специализирани учебни заведения, които да им дадат начало в кариерата.

Кои са ви любимите места в Лондон и защо?

Ковънт Гардън, Нотинг Хил, Фулъм Роуд, защото имат атмосфера и много артистичност.

Кои британски творци бихте искали да видите като гости на Българския културен институт?

Джуди Денч, Хю Грант, Бенедикт Къмбърбач, Джъд Лоу, Деймиън Хърст, Ани Ленъкс, Адел, Джеймс Блант, Сам Смит, Елвис Кастело. Възхищавам се на творчеството на тези хора, но съм също впечатлена, че имат и много силна социална позиция.

Всички гости на института изказват публично благодарност. Ние като публика също. С какво бихте искали да бъдете запомнена от българите в Лондон?

С работата ми и с резултатите от тази работа.


Светла Дионисиева е създател и директор на Българския културен институт Лондон от 2011 година. Завършва драматична режисура в Прага и актьорско майсторство в НАТФИЗ, София. От 2001 година живее и работи в Лондон.


Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *