Камъкът на съдбата

 

gal_nations_edward_i

Английският крал Едуард I управлява между 1272 и 1307 година. Неговите войници завладели Уелс, а след това – Шотландия.

От завладяната Шотландия те отнeсли The Stone of Scone – буквално Камъкът на съдбата – камък, върху който шотландските владетели били коронясвани в продължение на векове (на снимката).

stone_of_scone_replica_170609

Едуард I поставил въпросния камък под трона за коронясване на английските крале в Уестминстърското абатство в Лондон. (На долната снимката).

sanktedvardsstol_westminster

Шотландският The Stone of Scone е стоял в пространството под трона на английските крале от Средновековието до наше време. През 1951 г. шотландски националисти открадват камъка от Уестминстърското абатство, но след 107 дни е намерен и върнат. През 1996 г., вследствие на засиленото желание на шотландците да се отделят от Великобритания, камъкът е върнат в Шотландия като жест на добра воля. Сега се пази в Единбургския замък, с уговорката, че при коронацията на следващия британски монарх, ще го донесат отново за церемонията.


На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук. Натиснете тук.


Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.


Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *