The University Boat Race

2371506501_370ec3ed99_bThe University Boat Race е състезание по гребане между отборите на Oxford University и Cambridge University. Тази регата е събитие с национално значение във Великобритания и е гледана от милиони зрители всяка година.

Състезанието е започнало като облог между двама приятели – Charles Merivale, студент от Cambridge и Charles Wordsworth (племенник на поета романтик Уилям Уърдсуърт), студент в Oxford, през 1829 г.

Първоначално регатата е била в участъка по река Темза от Hambledon Lock до Henley Bridge. От 1836 г. тя се провежда в лондонската част на Темза от Putney до Mortlake в края на март или началото на април.

В състезанието участват две лодки с осем гребци (rowers) и кормчия (cox), който подпомага правилната посока на движение.

Дистанцията от Putney до Mortlake е 6.779 км, като се гребе срещу течението на река Темза. Самото състезание отнема около 15-20 минути и около 600 загребвания.

Двата отбора се наричат Blue Boats, защото екипите им са в синьо – Кеймбридж в светлосини екипи, а Оксфорд — в тъмносини.

Досега отборите на Cambridge имат 82 победи, докато Oxford са с 79 и един равен резултат през 1877 г., когато лодките били толкова близо една до друга на финала, че не могли да определят победител. Най-малката разлика между двете лодки на финала била регистрирана през 2003 г., когато Oxford победили Cambridge само с един фут (30.48 см).

Статистиката посочва шест потъвания на лодките в историята на регатата. През 1921 г. потънали и двете лодки и състезанието било повторено.

Рекордът по най-много участия в надпреварата се държи от Boris Rankov, който е побеждавал шест пъти с отбора на Oxford между 1978 и 1983. Днес той е професор по Римска история в Royal Holloway, University of London и umpire (рефер) на регатата.

По традиция спечелилият отбор хвърля своя кормчия (cox) във водата като по този начин отпразнува своята победа. Максималното тегло на кормчиите е 55 кг. Най-лекият кормчия досега е тежал 32 кг. През 1981 г. в отбора на Oxford за кормчия e била избрана жена и под нейните указания той печели два пъти. През 1989 г. и двата отбора били водени от жени кормчии.

През 2012 г. състезанието беше спряно за около 30 минути, тъй като австралиецът Trenton Oldfield заплува към движещите се лодки в знак на протест срещу нарушаването на гражданските права и културата на елитаризъм (класово разделение) в британското общество. Той беше глобен и прекара 6 месеца в затвора за нарушаване на обществения ред.

На 11 април 2015 г. за първи път в историята на надпреварата женската регата се е провела в същия ден и на същото разстояние, както при мъжете. Дотогава женските отбори са се състезавали на 2000 метра, но организаторите се съгласили на равнопоставено отношение между жените и мъжете, и разстоянието вече е 6.8 км. и в двете състезания.


На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук. Натиснете тук.


Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.

Снимка: Mark Freeman under Creative Commons Licence


Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *