Три стихвания от Кристиян Енчев

 Той ги нарича не стихотворения, а „стихвания“. Тези стихвания, казва философът Кристиан Енчев, са квазипоетични заигравки с думи.

А конкретно за трите текста, той ни разказава: „Породени са от живи ситуации: две от тях се случиха в чат, дал повод да се заловя за думи от отсрещната страна на прозореца; останалото едно стихване изтеглих от реплика в разговор в бар с непознат, намиращ се във фаза на споделяне на дълбоки прозрения за живота. И в трите случая си струваше, благодарен съм за присъстващите в уловените думи парченца живот.“

интересно
колко несъвместими истории
може да подреди като пъзел
случайността –
каза тя

подредих моите несъвместимости
в примирението на погледа ѝ

***

всички хора са пълнени чушки –
каза един художник край бирено езеро
в лодка с весла от сребърни пръчици

не знаете ли
че бог е плюшено мече
паднало зад борда

***

размяна на емотикони

пет еднакви пилета
все някак ще се справят
с едно стилизирано сърце

(черен дроб и орел
са герои от друга опера
за предвидливите в мисленето)

 

Кристиян Енчев (1968, София) е завършил философия в СУ „Св. Климент Охридски“. Работи в Институт за изследване на обществата и знанието към БАН. Автор на философски студии и статии, публикувани в периодични издания и сборници, както и на две монографични изследвания по трансцендентална метафизика. Обича да метаморфозира намерени предмети в други предмети, намерени рояци от думи – в стихо(без)образни пристъпи. Някои такива от втория вид е събрал в книгата „Очакваното неочаквано (Логии)“ (Скалино, 2014). Сред хобитата му са: експериментална фотография, стихо(без)образничене, музициране, изработка на бижута и инсталации, босоходство.

Снимка: Кристиян Енчев

Материала подготви Петя Хайнрих

Рубриката се осъществява със съдействието на сп. НО ПОЕЗИЯ. 

Прочетете също какво Кристиян Енчев казва за Лондон.

Лондон в снимки и поезия


На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук. Натиснете тук.


Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *