Trooping the Colour

Horse Guard

Trooping the Colour е военен парад, с който от 1820 г., всяка година през юни, се отбелязва официалният рожден ден на монарха. Trooping the Colour е церемония, изпълнена с военно великолепие и блясък, по време на която кралицата извършва проверка на гвардейците и кавалеристите (Household Division).

Кралицата предвожда войниците по широката улица Mall до Buckingham Palace, където тя се присъединява към другите членове на кралското семейство на балкона на двореца, за да гледа авиошоуто на The Royal Air Force.

От Green Park и от Tower of London поздравяват кралицата с топовни салюти.

Trooping the Colour съществува в различни форми от около 1700 г., но церемонията е възстановена през 1820 г. по повод коронясването на крал Джордж IV и оттогава не е променяна. Шествието се провежда всяка година, с изключение на годините около двете световни войни и по време на националната железопътна стачка през 1955 г.

За Trooping the Colour има билети, които се раздават на лотариен принцип. За участие се кандидатства с писмо през януари или февруари, през март се уведомяват кандидатите, спечелили билети. Ако не сте от тях – може да наблюдавате процесията от тротоара на улица Mall или по BBC на 17 юни сутринта от 10 часа.

Другата възможност да се види част от церемонията е да проследите репетициите, които се състоят предните две съботи преди Trooping the Colour. През 2017 г. The Major General’s Review ще бъде на 3 юни, а The Colonel’s Review – на 10 юни.

Видео на British Pathe, показващо Trooping the Colour през 1934 г. На видеото се вижда тогавашния монарх крал Джордж V, който на кон извършва проверка на войниците.

Trooping the Colour през 2013 г.


На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук. Натиснете тук.


Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.


Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *