Църквата St. Bartholomew the Great

St. Bartholomew the Great

Филмите “Четири сватби и едно погребение” и “Влюбеният Шекспир” са заснети в лондонската църква St. Bartholomew the Great, основана през 1123 г. от монаха Rahere – влиятелна фигура в двора на крал Хенри I.

Връщайки се от поклонничество в Рим Рахере се разболял тежко. В това си състояние получил видение със Свети Вартоломей. Монахът обещал да построи църква и болница, ако се излекува. Той изпълнил обещанието си и в близост до църквата построил болницата St. Bartholomew, известна като Bart`s Hospital.

Църквата и болницата са най-старите сгради в Лондон, които не са променяли предназначението си от създаването си до днес. St. Bart’s Hospital e най-старата съществуваща болница в Европа.

Прочетете също как се празнува Богоявление (Epiphany) в най-старата църква на Лондон – St. Bartholomew the Great.


В неделя, 2 октомври, организираме разходка в квартала Клъркенуел (Clerkenwell). Заповядайте! Прочетете поканата.


На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук. Натиснете тук.


Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.


Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *