Цветето на свободолюбивите

img_8130

Ако отхвърляте религиозните догми, не сте суеверни и не вярвате на псевдонауката, вероятно може да се наречете “светски хуманисти” (secular humanists).

Светските хуманисти мислят самостоятелно и не се водят от общественото мнение и представи, преобладаващи в тяхната епоха.

Много хора, известни днес, са били светски хуманисти. Да си припомним за Джордано Бруно, който твърди, че Вселената е безкрайна, нещо което тогава е било ерес, а днес – научно установен факт.

Свободолюбивите хора не вярват на религии и правителства. Те искат сами да вземат решения и да имат свое собствено мнение.

Днес това е лесно, но в миналото не е било така. Да си припомним как Джордано Бруно загива на клада или как Сталин избива руснаците, които не му се подчиняват.

В Лондон secular humanists имат своя организация – Conway Hall Ethical Society. Тя се намира в Conway Hall, красива сграда в арт деко стил в интелектуалния квартал Блумсбъри.

Conway Hall е изградена от самите свободолюбиви (freethinkers) граждани на Лондон. В сградата има библиотека и зала за събрания и концерти.

Друг любопитен факт е, че Би Би Си дава думата, както на представителите на различни религии, така и на свободолюбивите. За тях има специални предавания.

Дивата теменуга е символът на свободолюбивите хора в цял свят.

177px-pansy_aka


На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и предприемчиви българи във Великобритания. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук. Натиснете тук.

Ако нашите текстове ви харесват, споделете ги с приятелите си във Фейсбук.


Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.


Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *