Умните кукли на Пресли (като Елвис Пресли)

Preslava (2)

Разходки из Лондон представя Преслава, която по време на една от нашите разходки ни подари плетено мече. Ние много харесахме плетената кукла и решихме да попитаме Преслава как й хрумна идеята да се занимава с изработката на играчки от конци.

mecho

Дойдох в Англия с доза късмет и защото исках да сменя изцяло „пейзажа“. Живея в Хатфийлд, близо до Лондон. В Хатфийлд се намира Хатфилд хаус, част от която, е била владение на Хенри VIII и в нея са отраснали децата му, сред които и Елизабет I. В парка на Хатфийлд хаус е дъбът, до който тя разбира, че ще бъде кралица.

3488971_adabb2a2

Винаги съм изпитвала по-особен интерес към Англия, заради любовта ми към английската култура като цяло. Бих казала, че очакванията ми се потвърдиха, защото бях настроена предварително позитивно. Обожавам Лондон – хората, реката, улиците, парковете, пъбовете, сградите, дори билбордовете с реклами.

Чувствам се занаятчия по природа. В един момент изпитвах нужда да създавам нещо с ръцете си. После след множество лични проблеми, правенето на кукли беше един вид спасително занимание за мен – хем да не мисля, хем да правя нещо красиво… Опитвам се да направя от бъркотията в мен и около мен нещо хубаво, да трансформирам нещата към добро, колкото и малко да е то.

Харесвам всичко свързано с куклите – от започването на куклата и измислянето каква точно ще бъде, до изпълването й със съдържание (във всякакъв смисъл) и направата на лицето. Последното ми доставя най-голямо удоволствие.

Моята бизнес мечта е да организирам по-добре продажбата на куклите. Ако става въпрос за по-хипотетична, по-обща мечта: бих искала да отворя нещо като малка сладкарница, в която да предлагам чудесните палачинки, които правя. Ще има библиотека с книги, разбира се, защото четенето и писането са също част от страстите ми, и със сигурност караоке… и плетени кукли, естествено. Едно чудесно, уютно местенце, където да можеш да се отдадеш на прости удоволствия.

В Англия работя за едно момче, англичанин, който има фирма за почистване. Чистим къщи основно. Харесва ми да работя за него, колкото и да е изморителна работата понякога, защото се разбираме много добре. Почти през цялото време, докато работим слушаме музика. Често си мисля дали да не си потърся по-различна работа като понапредна още с езика, но не съм много убедена. Въпреки че работата не е кой знае каква, ми харесва да се движа. В България ми беше омръзнало от висенето в офиси и канцеларии.

Ако някой желае да си закупи от моите кукли или иска да му бъде изработена такава, може да разгледа блога ми или профила ми във Фейсбук и да ми пише на имейла или като съобщение. Правя не само мои кукли, но и по готови схеми, но авторските, наистина са много по-голямо удоволствие за мен, защото обичам да измислям и да пресъздавам. Скоро смятам да направя и страница в Patreon, която, ако потръгне, бих имала по-голяма свобода и ще мога да правя повече кукли просто като подаръци.

Как би се представила в едно изречение на непознат лондончанин?

Hello! Im Presley, like Elvis Presley. I am a music maniac, curious to meet different people and to discover new places and to try new things. I get a grip on my inner chaos by knitting dolls. What about you?

Preslava (1)


Снимка на известния дъб в Хатфийлд © Copyright Christine Matthews and licensed for reuse under this Creative Commons Licence.


В неделя, 24 юли, организираме разходка в Гринуич. Заповядайте! Ето поканата.


На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук. Натиснете тук.


Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.


Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *