В квартала на Чарли Чаплин

Lambeth-Teo-Totev-mosaic

Нашата група за Разходки из Лондон тръгна по следите на младия Чарли Чаплин в Ламбет – квартал в Южен Лондон, в който е израснал гениалният комик. В миналото в този квартал работели множество театри. Родителите на Чаплин, които били певци, работели в някои от тях. В Ламбет също се намирали големи тъкачески фабрики, в които плащали малко и наемали дори деца на работа. Повечето жители на квартала били бедни.

Lambeth-Teo-Totev-mosaics

Семейството на Чарли Чаплин живеело добре до неговата 3-годишна възраст. Той си спомня, че са обитавали голяма, стара къща на красивия West Square.

West-Square

След това неговите родители се разделят и майката започва да се грижи сама за децата си, което налага често да сменят квартирите, в които живеят.

Kennington 39 Methley Street

Чарли Чаплин е най-известният жител на Ламбет, затова общината е поставила сини, кръгли табели на местата, свързани с него.  В стая в тази къща са живели Чарли, брат му и майка му, а стълбите към къщата можем да видим и във филма Хлапето (The Kid) на Чарли Чаплин.

LAmbeth-Teo-Totev
Скоро след развода между родителите му, майката губи гласа си и е въдворена в психиатрия, заради своето психическо разстройство. Тогава децата са настанени при баща си. Снимахме се за спомен пред къщата на бащата на Чарли Чаплин.

IMG_9384

Lambeth

Баща му, обаче, постепенно се превръща в алкохолик. В пъба The Three Stags e оформен кът, наречен на Чаплин, защото баща му често можел да бъде видян там, също както и малкият Чарли, който седял там след училище заради баща си.

Albert Edelfelt - The Boys’ Workhouse, Helsinki (1885).jpg

Lambeth

Чарли понякога оставал да живее на улицата, тогава отивал в приюта за бедни (workhouse) към църквата St Mary на Renfrew Rd. В Дома за настаняване на бездомни (вижте картината на деца в подобен дом на Albert EdelfeltSotheby’s London), където Чарли често е оставал да преспи, днес се намира Музей на киното.

Lambeth

Едно от училищата, които Чарли Чаплин e посещавал в детството си.

Lambeth
След години Чарли Чаплин заминава за Америка, където се включва в театрална трупа, забелязан е от холивудски продуцент, който му дава задача за няколко минути да влезе в избран от него образ. Тогава Чарли облича широки черни панталони, бяла риза, сако, слага малки мустачки и бомбе и излиза, куцукайки на сцената, влизайки в образа на продавача на вестници до пъба The White Hart, който е наблюдавал в детството си.


Благодарим на Тео за снимките. Харесайте неговата фейсбук страница Teo Totev Photography. Сайтът на Тео е http://t-e-o.net


На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук. Натиснете тук.

Този текст, както и останалите текстове на блога, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.


Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *