Веси Семерджиева: Българският език ни прави уникални в Лондон.

Vesi

24 май е поводът Разходки из Лондон да представи Веси Семерджиева, българска учителка в Лондон. Тя разказва с какво свързва празника на българската писменост и култура.

Двадесет и четвърти  май  е най-светлият, най-шареният и най-вълнуващият празник! Празник на детските усмивки, пъстрите венци, празник на всички българи, гордеещи се със своя род и език. В днешно време е много лесно да бъдеш като другите, но нашият език, нашата азбука, нашите традиции ни правят не само различни, но и уникални!

Датата 24 май, която е отбелязана винаги с червен цвят в българския календар, ме връща във времето, когато бях ученичка. Още в началото на май месец предпразнична обстановка витаеше във въздуха и вълнението в училището по подготовката на предстоящите тържества беше неописуемо – униформите, цветята и венците, ликовете на Светите братя, манифестацията… И до ден днешен спомена за учителката по музика, която даваше тържествено тон за „ Върви, народе възродени“ още не е избледнял в съзнанието ми. Тогава аз и моите съученици не разбирахме всички думи от песента, но днес „С книжовността, таз сила нова, съдбата си ти поднови …“  са придобили ясно послание, че всеки език е безценно богатство!

За мен ще е чудесно да бъде в Лондон с  поета  Недялко Йорданов.  В столицата на Великобритания  има доста вдъхновяващи места за творците, но без съмнение на първо място бих го завела в българските училища в Лондон. Да види колко много българчета отделят от свободното си време, от почивния си ден, за да дойдат да учат български език, да види колко много родители пътуват с часове, за да доведат децата на българско училище, да чуе как всички третокласници рецитират неговата „ Песен за доброто“, как пеят „Тих бял Дунав“ или „Край Босфора“…, как пишат български домашни, четат български книжки и как с нетърпение чакат да дойде време да разказваме за историята на България. Децата я обичат. Много. Свързват България с хубавото време, с морето и планините, с радостта да видят приятели и роднини, с топлата прегръдка и насълзените бабини очи, с най- вкусните плодове и зеленчуци и още много хубави неща…

Признателна съм на всички мои учители. Всеки един от тях е дал частица от себе си на всеки един от нас. Бяха взискателни, бяха строги, но и в същото време ни даряваха не само със знания, но и с много любов. Те ни възпитаваха да растем хора с нравствени ценности и стремежи да даваме най-доброто от себе си.

Бих искала да честитя този прекрасен празник на всички ученици – настоящи и бивши, на всички учители и директори, да им пожелая здраве и вдъхновение и неизброими постижения!

Честит празник!

Веси Семерджиева е учител в Българско Школо “Васил Левски” в лондонския квартал Баркинг. Учениците от училището разказват на сайта: http://bulgariankidsinlondon.com за участието си в проекта Digital Storytelling (в който се учат да снимат филми и да говорят пред камера), както и за своята адаптация във Великобритания.


На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук. Натиснете тук.


Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *