Паметникът на кралица Виктория пред Kensington Palace

Kensington Palace

Пред Кенсингтън палас се намира паметник на кралица Виктория, тя е родена в този дворец през 1819 г. Паметникът е дело на талантливата принцеса Луиза Каролина Алберта – шестото дете на кралицата и принц Албърт.

Принцеса Луиза не се вписвала в стандартите за принцеси, което според майка й, се дължало на факта, че била родена през 1848 г., когато във Франция избухва революция.

Досието на принцесата в кралските архиви все още е секретно, но биографката Lucinda Hawksley разкрива, че принцесата е имала незаконно дете от частния учител на брат си принц Леополд, както и любовна афера след това с кралския скулптор Sir Joseph Boehm. Впоследствие принцеса Луиза се омъжила, по настояване на майка си, за Джон Кембъл, маркиз на Лорн, който се оказал хомосексуален и двамата нямали деца.

Принцеса Луиза е свързана с Канада. Там тя живее със съпруга си, докато той служи като губернатор. На нея е кръстена провинция Алберта в Канада. Първоначално провинцията е трябвало да се казва Louise, но принцесата предпочела тя да носи последното й име, за да е в чест на покойния й баща, принц Албъртt. Езерото Louise и планината Алберта в Канада са кръстени също на нея.


Прочетете още за кралица Виктория и принц Албърт.


На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук. Натиснете тук.


Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

Какво мислите за този постинг?
  • Харесва ми (2)
  • Любопитно (1)
  • Ще го споделя (1)
  • Полезно (0)
  • Забавно (0)
  • Вдъхновяващо (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *