Wellcome Collection: Не мога да контролирам чувствата си

The Wellcome Building, Euston Road, London

The Wellcome Collection представя колекцията на изследователя сър Хенри Соломон Уелкъм (Sir Henry Solomon Wellcome, 1853-1936). Сър Хенри пътува из света и събира медицински уреди, използвани в различни държави. Колекцията му служи за създаване на музей на медицината.

Wellecome Collection запомням с два стари стола на мъчението: първият е китайски, той е с метални остриета навсякъде. Наистина е служил за измъчване на хора. Вторият е английски от 19 век. Той е дървен с кожена седалка с дупка. Столът е родилен и ако съдя по износената кожа и изтъркано дърво, на доста мъки е присъствал.

Видях и желязна маска, която са слагали през 16-17 век на главите на жени в Белгия. Това е било наказание за тяхното увлечение към клюкарство. Маската има уши. Също метални. Голям срам е било да ти сложат такава маска. Имало е и приспособление за прищипване на езика, но на музейния експонат то липсваше.

Както отбелязах, това не е музей на изтезанията, а на медицината. От медицинските уреди отбелязвам открития сандък с кръгъл отвор от едната страна и бебе от парцали в сандъка. Това е макет от Италия за обучение на акушерки. През 18 – 19 век бъдещите акушерки са бъркали в отвора и са гледали в сандъка как с ръцете си да направляват и прокарат парцаленото бебе през отвора.

Най-малко време прекарах пред металните скоби от началото на 20 век, който са използвали в Англия против мастурбация. Беше си направо болезнено да гледам шиповете на скобите.

Направих снимка на статуята Can’t Help the Way I Feel (в превод, “Не мога да контролирам чувствата си”) на скулптура John Isaacs. Тя представлява едно безформено тяло. Тялото е толкова безформено, че почти не прилича на тяло. Заглавието на творбата ми припомня на заглавието на романа на Флобер „Възпитание на чувствата”.  Там обаче любовта беше пасивна. Тук статуята дава усещане за хипер активност.

Поставих снимка на статуята на John Isaacs във Фейсбук и попитах какво е това. Последва объркване. Само един познат се досети, че става въпрос за произведение на изкуството.


На 16 юли, неделя, сме на разходка в кварталите Fitzrovia и Bloomsbury и ще посетим Wellcome Collection. Заповядайте! Ето обявата.


На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи в Лондон с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук. Натиснете тук.


Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.

Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

SaveSave

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *