Welsh Rarebit

Welsh Rarebit (произнася се rabbit (заек)) е ястие, познато в британската кухня още от 18 век. Неговата история и произхода на името му не са напълно изяснени, но е сигурно, че произлизат от Уелс. От името му е лесно да се предположи, че това е ястие със заешко, но всъщност това изобщо не е така. Welsh Rarebit е сандвич от препечени филийки и топъл сос от сирене Чедър, Тъмна бира (Ale), горчица и подправки.

Най-разпространеното твърдение, касаещо възникването на Welsh Rarebit е, че през 18 век, фермерите в Уелс били или много бедни, или недостатъчно сръчни, за да успеят да уловят дори заек и сложат месо на трапезите си. Тогава основният източник на протеини за тях било сиренето и ястията, приготвяни с него.

През годините, когато Welsh Rarebit набрал популярност и в други части на Великобритания, думата Welsh започнала да се използва като нарицателно за фалшив. До ден днешен, това объркващо с името си ястие, без съмнение оставя доста разочаровани и гладни туристи. Но вие, вече ще знаете – Welsh Rarebit не е заек!

Разбира се, с времето са се появили още много разновидности на Welsh Rarebit, това са някой от тях:

– Buck Rabbit – Welsh Rarebit с поширано яйце, отгоре

– American Rabbit – с бъркани яйца

– English Rabbit – с червено вино

– Irish Rabbit – с лук и кисели краставички

– Yorkshire Rabbit – с бекон и поширано яйце

Jielbeaumadier_welsh_2010

 

me

Рубриката Английската кухня се води от Деница Петрова.

Казвам се Деница и по едно щастливо стечение на обстоятелствата живея в малко, красиво градче в област Surrey, England. Обичам да работя, да уча, да снимам… много обичам да готвя, а най-много обичам да обичам (и да ям)! 

Работя като програмист, а в по-голямата част от свободното си време се отдавам на една по-артистична своя страна – водя своя кулинарен блог – Raspberry Syrup. Моят блог е мястото, на което работата ми и хобито ми си подават ръка и ми помагат да изразя себе си, чрез нещата, които най-много обичам да правя! 

Идеята за Raspberry Syrup се роди сякаш за миг и се превърна в пътешествие, продължаващо вече повече от година. Нали знаете как повечето домакини си имат своя стара, измачкана тетрадка, пълна с рецепти и хвърчащи листчета, събирани с години? Точно това е за мен моят блог – моята тетрадка с рецепти, но разликата е, че мога да я споделя с всички останали. Моят отдушник, мястото на което мога да изразя себе си, както аз намеря за добре. В Raspberry Syrup, представям храната така както я усещам аз и така както я приготвям за своето семейство. Следвайте блога ми Raspberry Syrup.


Снимка: Global Panorama under creative commons licence
Снимка: <a href=”https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Jielbeaumadier_welsh_2010.jpg#/media/File:Jielbeaumadier_welsh_2010.jpg“>Jielbeaumadier welsh 2010</a>” by <a title=”User:Jiel” href=”//commons.wikimedia.org/wiki/User:Jiel“>Jiel Beaumadier</a> – <span class=”int-own-work” lang=”en”>Own work</span>. Licensed under <a title=”Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0″ href=”http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0“>CC BY-SA 4.0</a> via <a href=”https://commons.wikimedia.org/wiki/“>Commons</a>

Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *