Дворецът Уиндзор – любимият замък на кралицата

Дворецът Уиндзор възниква преди повече от 900 години. Това означава, че е най-старият във Великобритания. Първият замък е построен от Уилям Завоевателя през 1070 г., само четири години след като печели битката при Хейстингс и се възкачва на английския престол.

Казват, че Windsor Castle е любимият дворец на кралица Елизабет II. Тя е прекарала голяма част от детството си в Уиндзор. За важността на двореца в кралското семейство говори и фактът, че през 1916 г. крал Джордж V (дядо на Елизабет) променя немската си фамилия от Сакс-Кобург Гота на Уиндзор.

Това е най-дълго обитаваният дворец в Европа. През времето от 11 век до днес британският монарх винаги е обитавал 1000-те стаи в най-големия кралски дворец.

В замъка Уиндзор също може да се наблюдава смяна на караула, която се извършва дори, когато кралицата не е в двореца. Елизабет II обича замъка и прекарва уикендите си там, а също така и предпочита да посреща дипломати и държавни глави в Windsor Castle.

Във вътрешността на замъка се намира параклисът “Сейнт Джордж” (Свети Георги), в който е погребан крал Хенри VIII и неговата трета съпруга Джейн Сиймур. След 18 век всички английски монарси са погребвани в параклиса. Преди това погребенията са извършвани в Уестминстърското абатство. В параклиса се провеждат и церемониите, свързани с обявяването на посветените в рицарство, носители на Ордена на жартиерата.


През 18 век кралете Джордж III и IV променят напълно замъка и днешният му вид го дължим на тях.
По време на II Световна война кралското семейство използва замъка като убежище от германските бомби, които разрушават Лондон и Бъкингамския дворец.

През 1992 г. пожар унищожава 100 стаи в замъка. Възстановителните работи продължават до 1997 г. и струват 53 милиона долара, при ползване на същите техники, приложени през 11 век при строежа на замъка.

Днес 500 служители се грижат за поддръжката на Windsor Castle.


На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук. Натиснете тук.


Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.


Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.лий

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *