Защо къщите във Великобритания имат имена?

Във Великобритания къщите имат не само номера, които означават местоположението им на дадена улица, но и имена. В резултат на това, адресите включват не само името на улицата, номера на къщата, но и името на самата къщата.

Например, Mill House, 3 Rose Road.

Ако пък къщата Mill House е направена на апартаменти, номерът на апартамента ще е пред името на къщата.

Например, 1 Mill House e апартамент 1 в Mill House.

Традицията на кръщаване на къщите във Великобритания е с аристократичен произход. Някога аристократите са кръщавали дворците и къщите си с имената си. Ако фамилията притежава няколко къщи, те мога да се казват, например, Чърчил Хол, Чърчил Лодж, Чърчил Котидж. Впоследствие обикновените хора последвали аристократите в наименоването на своите къщи.

Други къщи пък показват бившото им предназначение в населеното място, например, The Barn (Хамбара), The Mill (Мелницата), The Milk Hall (Млекарната).

Изборът на име е право на собствениците. Те могат да си сменят името на къщата. За пощите и властите от значение е не името на къщата, а името на улицата и номера.

Най-популярните имена на къщи във Великобритания са

The Cottage

Rose Cottage

The Bungalow

The Coach House

Orchard House

Обикновено табелките с имената на къщите са малки и понякога сложени на трудно за откриване място. Причината е, че британците по традиция се отнасят много свойски към къщите си и предприемат мерки за защитата им, включително чрез избягване на големи табели (вижте на снимката долу).

Друга особеност е, че номерацията на къщите включва понякога букви, които нямат на пръв поглед логика. Например, след къща номер 1 може да има къща 1A, след това 1B. А след къща номер 2 следва къща номер 3, а не 2A.

Причина за това е в появата на нови къщи на улицата след първоначалната номерация на къщите. Например, собственикът на къщата номер 1, може да е продал част от земята и между него и съседа на номер 2 се появи къща номер 1A.

Номерацията на много сгради във Великобритания е от края на 18 век, когато чрез закон за първи път всички сгради в градовете е трябвало да бъдат номерирани, а улиците наименовани.


На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук. Натиснете тук.


Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.


Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *