Защо британските престолонаследници носят титлата “Принц на Уелс”

Съгласно английската и британска традиции, престолонаследникът (heir apparent) от 12 век насам носи титлата “Принц на Уелс”.

В миналото принцовете на Уелс били уелските владетели. Първият английски принц на Уелс е бил сина на английския крал Едуард I, завладял Уелс след победа над уелския принц Лливелин ап Грифид (Llywelyn ap Gruffudd) в битка през 1282 г.

Според една легенда, за да спечели уелските благородници, Едуард I обещал да даде титлата “Принц на Уелс” на някой роден в Уелс, който не говорил английски.

Синът на Едуард I, бъдещият крал Eдуард II, се родил в уелския замък Карнарвън. Той бил представен от баща си на уелските благородници още като бебе, преди да научи английски. Условията били значи спазени и Едуард I дал титлата “Принц на Уелс” на сина си.

Традицията не изисква престолонаследникът да носи титлата “Принц на Уелс”. Тя му се дава за заслуги. Чарлз получава титлата, когато е на 9 години от майка си кралица Елизабет.

Принц Чарлз е най-възрастният носител на титлата “Принц на Уелс”. Това значи, че той е чакал най-дълго да бъде коронясан за крал.

Принцът на Уелс има своя хералдика, която включва три щраусови пера. На емблемата пише “Аз служа.”

Prince of Wales's feathers Badge.svg

 


На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук – натиснете тук – или в Туитър – натиснете тук.


Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.

By Coat of Arms of Charles, Prince of Wales.svg: Sodacan This vector image was created with Inkscape.
derivative work: Sodacan (talk) – Coat of Arms of Charles, Prince of Wales.svg, CC BY-SA 3.0, Link


Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *