Защо принц Филип не е крал?

Prince Philip March 2015.jpg

Всяко дете ще ви каже, че съпругът на кралицата е крал. Защо обаче принц Филип, съпругът на кралица Елизабет, не е крал?

Принц Филип, чийто дядо е брат на българския княз Александър Батенберг, много странно никога не става крал.

Причината е в английското обичайно право, според което при встъпване в брак, жената взима името и титлата на съпруга си.

Когато Елизабет се запознава с Филип, той е принц по рождение – принц на Гърция и Дания (Prince Philip of Greece and Denmark)

Малко преди брака на Елизабет и Филип, той получава титлата херцог на Единбург (The Duke of Edinburgh). При брака Елизабет, която по това време е принцеса, взима титлата на съпруга си и става херцогиня на Единбург (HMH The Duchess of Edinburgh).

Тъй като наследник на престола е Елизабет, а не Филип, когато тя става монарх, тя получава титлата кралица (Queen), тоест пораства в титла, независимо от съпруга си.

Според английското право съпругата не дава титлата на съпруга си. Затова Филип не става крал.

Следващият престолонаследник е мъж – принц Чарлз. Съгласно правилата на английското обичайно право, които обяснихме, неговата съпруга – Камила – ще стане кралица, когато Чарлз бъде коронясан за крал.

Прочетете също и за престолонаследника принц Чарлз.

Принцът на Уелс или престолонаследникът


На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук. Натиснете тук.


Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.

Снимка: Northern Ireland Office 


Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *