Защо vintage модата е толкова популярна в Лондон

vintage

 

Когато човек се разхожда из разни кътчета на Лондон, популярни пазари или дори метрото, почти невъзможно е да не му направи впечатление колко много хора са облечени с на вид стари дрехи, но някак умело съчетани в модерен ансамбъл. Някои от нас се питат дали тези хора нямат пари и им се налага да носят дрехите на баба си; а по-смелите експериментатори сред нас може да решат да изровят старо палто в цвят горчица от архивите на гардероба си и да му дадат втори шанс.

Защо vintage?

През последното десетилетие vintage модата доби толкова голяма популярност, че дори навлезе в световната модна сцена. Дизайнери често обръщат поглед към отминали ери за вдъхновение на новите си колекции, и понякога новите модели изглеждат някак познати. Много известни личности, модни блогъри и стилисти носят ретро дрехи, което показва, че понятието винтидж може да придаде индивидуалност и да бъде еднакво актуално както в миналото, така и в днешно време.

Уникалност

Една от най-честите причини, поради която модните почитатели се спират на vintage аксесоари, бижута или дрехи, е защото не могат да открият същата уникалност и стил в продуктите на съвременната модна индустрия. Ако инвестираш във vintage дреха, то можеш да си абсолютно сигурен, че няма да се окажеш в една стая с някой, облечен по абсолютно същия начин като теб, както често се случва, ако пазаруваш от популярните магазини в шопинг моловете. Едни от най-скъпите ретро дрехи са уникални дизайнерски експонати, които можеш да декорираш, нагласиш по твои размери и украсиш с помощта на шивач. Така ставаш единственият притежател в света на абсолютно уникална дреха – по твой собствен вкус и размери. С други думи – притежаваш съкровище!

Качество

При наличието на толкова масова конфекция и модни течения, които идват и си отиват всеки сезон, качеството на новите дрехи рядко е особено високо. Докато добре запазени vintage артикули могат да се сравняват по изработка само с висшата мода в съвремието. Преди полиестерът да навлезе в масовото производство през 70-те години на миналия век, дрехите, датиращи от 60-те и назад, са правени с дълъг срок на годност. Ако сега производителите залагат повече на количеството, отколкото на качеството, то дори в най-обикновени дрехи от миналото могат да се открият майсторски направени шевове, дълбоки подгъви и екстра копчета, втъкани в дрехата. Днес, дори в едни от най-скъпите дизайнерски рокли, платът е пресметнат до последния милиметър. Всичко това води до извода, че избирайки vintage артикул потребителят може да се наслади на дреха с качество, равносилно на висшата мода, но на много по-достъпна цена.

Дреха с история

Независимо дали ще избереш своята vintage находка от магазин в Brick Lane или от дъното на семейния гардероб, то дрехата, която облечеш, винаги има своя история. Понякога това е романтична рокля, носена на първа среща; блуза от младостта на твоята майка; или пък палто, за което предната притежателка е събирала пари в продължение на цяла година. Ако се разходиш из vintage пазарите на Лондон, може да откриеш уникален моден аксесоар, някога принадлежал на поетеса или художничка. Така всяка стара дреха носи духа на отминали времена – част от културата и изкуството, пред които се възхищаваме и днес.

Екологичност

Не на последно място по-важност е и факторът за етическо отношение към природата. При наличието на такова масово производство и замърсяване, когато дадем втори шанс за живот на vintage дрехи, то всъщност се грижим и за земята. Рециклирането в модата означава, че по-малко животни падат в жертва за производството на тъкани, по-малко изкуствени химикали се използват за оцветяване, изхвърлят се по-малко отпадъци и т.н.

Къде?

Следващият път, когато минеш покрай някой магазин за vintage мода в Лондон, разходи се между щандовете. Може да откриеш Coco Chanel рокля, която да е идеална за лятото, а цената да е конкурентна на последната колекция на H&M.

Ето някои известни пазари и магазини за vintage мода в Лондон:

 Photo credit Garry Knight via Flickr


Рубриката Модата в Лондон се води от Любка Хенри.

Lubka

Любка Хенри живее в Лондон от 2010 г. Занимава се с графичен дизайн, онлайн маркетинг и пише за мода. Води лайфстайл блог, в който разказва за живота на една българка в големия град: The Blog of one Balgarka.
Любка и нейният съпруг Робърт се преместиха да живеят в България, но все още често пътуват до Лондон по работа. В момента отварят първия по рода си оторизиран магазин в България за продукти и оборудване за приготвяне на жива бира в домашни условия.
Ако и вие цените доброто пиво, можете да ги подкрепите: на сайта им или във фейсбук.

На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук. Натиснете тук.


Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *