Жулияна Боянова: Мисията ни като журналисти е да предаваме правилните послания и да се водим от истината

Juliana
Жулияна Боянова учи журналистика в City University. Тя разказва пред Разходки из Лондон за своя университет, специалност и живот в Лондон.  

Защо избра City University?

City University се отличава се с богатата материална база, преподаватели, прекарали дълга част от професионалното си развитие във водещи британски медии. Всеки студент получава множество привилегии като най-главната е добрата връзка на университета с индустрията. Избрах да уча там заради добрата локация на университета, който ми дава достъп до множество добри източници.

Принципно не е практика българи да учат журналистика там. Пътят е неотъпкан особено за бакалаври като мен. Като кандидат-студент прекарах около две години търсейки различни курсове и специалности. Освен локацията ме привлече и структурата на курса, както обясних по-горе.

За щастие това съвпадаше и с факта, че баща ми живее в Лондон. Това ми осигури и лукса да живея с един от най-близките ми хора.

Курсът ми е добре балансиран между печатни и електронни медии. Залага се на практическите умения на студента. Работим с различен тип софтуер и сме ангажирани с всички аспекти на изготвянетo на материали: от проучването, правенето на интервюта до пост-продукцията и финализирането на продукта. Освен печатни медии, радио и телевизия, в Сити имаме възможност да учим езици, стенография, политически науки и т.н. Освен това сме насърчавани да пътуваме, било като отидем на обмен или прекараме една година в индустрията.

Университетът също доста ни помага за намиране на стажове и международни курсове.

Избрах да уча журналистика с чистосърдечното желание да показвам на хората истината, да им помагам да разберат света около себе си и да се борят със собствените си предразсъдъци. След три години опит осъзнавам ограниченията и проблемите на индустрията, но все още имам надежда, че ако не всички то поне хората, които намират алтернатива и все още четат, слушат или гледат, биха могли да бъдат положително повлияни от историите, които им разказваме ежедневно. Аз лично съм привлечена най-силно от човешките “малки” истории, поставени в контекста на проблемите на обществата, в които живеем. Обичам комуникацията на ежедневно, битово ниво и смятам, че точно там е мястото, където ние журналистите трябва да слушаме с отворени сетива.

Разкажи ни за българските студени в твоя университет?

В моя университет нямаме силно изразено българско присъствие. По моя информация сме не повече от 20 студенти общо. Имаше идея за българско общество, но тя не се осъществи, поради липса на добра организация и ангажираността на студентите.

Какво най-силно те впечатлява в Лондон?

Несъмнено като всеки млад човек Лондон ме впечатлява силно с динамиката и множеството възможности, които предлага. Благодарение на факта, че живея тук успях да почерпя опит от едни от световно признатите медии като BBC, The Times, Sky news. Освен космополитността Лондон предразполага към срещи с разнообразни и интересни хора. Професията, която съм избрала дава възможност за ежедневна комуникация с подобни личности, което лично на мен ми носи най-голямо удоволствие и ми дава енергия.

Какво научи за журналистиката в университета?

Освен чисто практическите умения се научих да комуникирам ефективно, да чета посланията между редовете, да улавям пристрастието и да ценя качеството. Научих също така, че мисията ни като журналисти е да предаваме правилните послания и да се водим от истината и моралните си ценности. За това много често критикувам откровено ксенофобски материали, които създават фалшива реалност и пълнят страници. Давайки лош пример възпитаваме поколения без вкус към качествената журналистика, за това и много често ни лепят етикета “купени драскачи”.

С какво се различават британските медии от българските?

Труден въпрос с изключително много слоеве, които биха могли да се дискутират. Може би с повече финансиране на качествени проекти и с изолацията и липсата на ангажираност по теми с международна значимост. Ежедневно чета и сравнявам отразяването на теми свързани с Близкия изток, Латинска Америка и прочие. Според мен, липсва ясно желание за разяснение от колегите журналисти как събитията от много често конфликтни зони влияят на живота в България. Това от своята страна изолира българските читатели и им създава впечатлението за една фалшива реалност, която е далеч от всичко и от всички. Потребителите трудно свързват парченцата в пъзела и често изграждат мнение основано на стереотипи. Смятам, че настоящата бежанска криза е една възможност за българските медии да си вземат бележка и да предлагат повече концентрирани анализи, базирани на конкретни факти, отколкото на мнения.

Какви са ти професионалните планове?

На този етап съм фокусирана върху успешното си дипломиране през лятото на 2016 г. Плановете на този етап се простират до придобиване на колкото се може повече разнообразен опит, който да ми помогне да развия уменията си. Чета и работя върху теми и проблеми, свързани с Балканите и Европейския съюз. Освен това в момента подавам документи за магистърски програми, т. н. graduate schemes, които биха отворили вратите на медии за една година, в която мога да се обучавам като платен стажант.

Имаш ли намерение да се върнеш за по-дълго в България?

За момента не виждам професионалното си развитие в България. Въпреки това с радост бих пътувала и правила материали от там, тъй като Балканите са все повече под светлината на прожекторите. За дълготрайно прибиране в България бихме могли да говорим едва ако има конкретен мащабен проект, в който бих могла да допринеса значително.

Жулияна Боянова има свой сайт: www.zhuliyanaboyanova.com

Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *