Как успешно да се оплаквате във Великобритания?

complaint

 

Не е ясно дали чувството за хумор или умението да се оплакват е водещата национална черта на британците.

Не става дума за българското мрънкане. Нали се сещате, да си все недоволен, ама пасивно. . .

Когато британците са недоволни, те изразят това като подават жалби.

“Има ли смисъл?”, си казваме, когато някой ни съветва да се оплакваме в България. Във Великобритания има смисъл. Ако не сте пробвали, трябва да се оплачете и да видите какво ще стане.

Тъй като много британци подават жалби, оплакванията са добре изследвани и анализирани от изследователите на британското поведение. В интернет може да намерите съвети как най-ефективно да се оплачете. Едва ли не всяка институция обяснява това.

У британците все още съществува вътрешно чувство за справедливост и желание у повечето хора да видят, че тези, които страдат от несправедливост, получават накрая справедливост. Затова е лесно да се получи възмездие. Понеже в България не сме свикнали на това, откритието, че е лесно човек да получи възмездие, е неочаквано приятно.

Важното е, разбира се, да знаете как да се оплаквате. Може да видите как това правят англичаните в известния скеч с умрелия папагал от шоуто на “Монти Пайтън”:

Както става ясно от скеча, няколко принципа се отнасят до оплакването във Великобритания:

  • Не е нужно да имате адвокат.
  • Не трябва да се предавате.
  • Трябва да обяснявате – оплакване без обяснение е безсмислено.
  • От оплакването винаги има полза – най-малкото ще ви обърнат внимание и ще ви се извинят.
  • В повечето случаи ще си получите парите обратно.
  • Понякога дори ще ви обезщетят.

Ако не вярвате, пробвайте.

А ако искате да станете наистина добри в оплакванията, препоръчваната книга по въпроса е How to Complain на Mel Stein. Може да си я купите в Амазон. Тъй като всеки я има, ще я намерите за няколко пенса. Заслужава си.


На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук. Натиснете тук.


Този текст, както и останалите текстове на блога, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.

Снимка: Jon-Eric Melsæter under Creative Commons Licence.


Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *