Зори Бърнър: Лондон е музикално произведение със забързано темпо и контрастираща динамика

Zory Burner & Barn Owl

Зори Бърнър е музикален продуцент и композитор. Живее в Лондон и създава музика.

Ако вместо с думи, трябва да се представиш с музикално произведение, кое би избрала и защо?

Не бих могла да избера една единствена творба, с която да се представя, нито чужда, нито своя. Но въпросът всъщност е уместен, защото бих искала да ме представя музиката, която създавам. Когато дойдох в Лондон, един организатор на група за срещи на филмови дейци и композитори ми каза защо не е отговорил на имейла и предложението ми да изпея своя песен на тази среща, – „защото си никой”. Ако не беше се случило, не бих повярвала, че е възможна такава груба реакция. Но този отговор ме накара да обмисля кой е пътят за един indie artist в музикалния бизнес, какви послания искам да предавам чрез музиката си и как тя би могла да представя един вид мой портрет.

Сега има един мъничък кръг от хора, които ме знаят заради музиката, която съм написала за техен филм, аудио книга, хореография, мюзикъл или заради песните ми, които слушат, отивайки на работа. С тези хора поддържам връзка и за всеки от тях портретът ми може би е различен, защото създавам музика за проекти, а тя е различна за всеки един проект.

Ако бях отговорила на въпроса, избирайки една творба, дали някой би пожелал да я чуе?
Надявам се, че това интервю ще провокира някого да отиде на сайта ми, за да се запознае с мен като послуша малко музика.

Какво те доведе в Лондон?

Стремежът да сбъдна музикалните си мечти.
Преди да дойда в Лондон, се случи (нямаше опция да избирам) да поживея и да уча в Москва, за която и досега си казвам, че не е моят град. Там започнах висшето си образование, но довърших и двете степени, бакалавър и магистратура, в България.
Наричат Лондон “столица на музикалната индустрия”, убедена бях, че тук ще се намери платформа и поле за представяне на музиката, която създавам, и трябваше да предприема решителна стъпка и да тръгна към Острова. Не съм учила тук, затова множество врати са заключени за мен и постоянно се изправям пред предизвикателства. Но пък възможностите са огромни. От края на 2008 г. съм в Лондон. През 2009 г. влязох в лабиринта на индустрията.

Ако Лондон е музикално произведение, как би го описала?

Многопластово, със забързано темпо и контрастираща динамика, разностилово и леко хаотично, и за финал, разбира се, чуваме: мind the gap!

Какъв е гласът на лондончани?

Многоезичен.

Представи си, че кметът на Лондон те моли да създадеш творба за Лондон. Къде би желала да бъде  изпълнена твоята творба?

Всеки музикант с допир до класическата музика, дали инструментална или хорова, би отговорил – Royal Albert Hall или на BBC Proms, и наистина бих се радвала моя творба да бъде изпълнена на такива престижни места. Но аз харесвам по-интимните и експлозивни места, а също така и отворените пространства сред природата, като паркове или площади, например на Трафалгар.

Кое място в Лондон ти напомня най-много за дома в България?

Може би парковете със запазена дива природа, като Hampstead Heath. Всъщност има едно градче в североизточна Англия, в което река Wear обикаля хълм с древна катедрала и крепост почти така, както Янтра с извивка обгръща Царевец. Аз съм от великолепното Велико Търново, а английското градче е Durham.

С какво се занимаваш напоследък професионално?

Предстои ми работа по проект на една хореографка от Кипър. Преди около две години имах удоволствието да напиша и продуцирам музиката за неин танцов спектакъл в три части, чиято премиера се състоя в Robin Howard Dance Theatre. Сега тя стартира нов проект, с много интересна хореографска идея, и много се радвам, че отново избра мен да допринеса с музика за сценичната реализация на тази идея.

Основният ми ангажимент през цялата 2015 г. бе вокален ансамбъл Peregrina EnCantica, на който съм основател и художествен ръководител, и за който бих искала да разкажа по-подробно.

През есента на 2014 г. Arts Council England възнагради с грант композиторския ми труд (изчаках 5 години за правото да кандидатствам за техните Grants for the Arts), и това ми даде невероятната възможност да сформирам камерен оркестър от изпълнители на класически, рок и няколко етнически музикални инструменти, с които представихме 12 мои инструментални пиеси, на три концерта под надслов „Пътешествие на крилете на музиката”. В концертите участваше и група вокалисти, които влязоха и в състава на Peregrina EnCantica.

Репертоарът ни включва основно мои авторски творби и аранжименти, а една от целите ни е да провокираме интереса на лондончани към уникалния жанр на византийския тип ортодоксални песнопения, и да промотираме тази основна градивна част от българската музикална култура. Тези песнопения, с хилядолетна история, са преминали през времето и пространството, сякаш на крилете на един пернат пътешественик, с който е свързана символиката в името на ансамбъла – Peregrinе Falcon (сокол скитник). В името на ансамбъла ни са съчетани и думите chant/enchanting и ние представяме едно „омайващо пътуване на песни”. Вече имаме впечатляващ брой изяви. През май имахме честта да си сътрудничим с организаторите на кампанията за изборите на птица, символ на Великобритания, и песента ми „Sub Dio” стана неин химн. Аз съм член на Кралското дружество за защита на птиците (RSPB) и един от проектите ми включва създаването на цикъл от песни, в подкрепа на каузите на тази и на други сродни на нея организации. През юли представихме част от този цикъл на фестивала „Музите” в Созопол и спечелихме първа награда в категорията „най-добър вокален ансамбъл”, както и приехме наградата от името на Българския културен институт, с който си сътрудничим за разпространението на българската култура зад граница.

Мое професионално занимание през последната година беше и цялата организационна работа при осигуряването на концертни платформи на ансамбъла и всичко свързано с промоцията му, както и усилията за набиране на средства за него. Освен англичани, в Peregrina има представители на още няколко националности, с някои от тези чудесни хора работя по мои проекти от 2011 г. и почти всичко направено досега беше на доброволни начала. Надявам се, че ще намеря възможности да осигуря финансиране за работата ни, както и за една PR агенция, която наскоро се ангажира да ни представя пред медиите.

Каква е професионалната ти мечта?

Да бъда пример, че талант + усилен труд + високо качество на музиката + вяра = успех.

Мога само да се надявам, че бремето на организационната работа и проблемите с финансирането ще намалеят и поне по-малко ще се налага да измислям всякакви работни тактики как аз самата да оцелявам в Лондон и да разполагам с повече време да пиша музика. Работя като статист в множество филмови продукции, което периодично ми осигурява известна финансова стабилност, също така съм квалифициран инструктор по Пилатес. Ако някой има нужда от личен треньор за такава изискана и интелигентна фитнес практика, моля, пишете ми! Скоро ще се появи мой Пилатес сайт, а засега можете да се свържете с мен чрез контактните форми на музикалните ми сайтове:  www.zoryburner.com и http://peregrina.zoryburner.com

Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *