Английският дом по време на Коледа през вековете

За да усетите английската Коледа, посетете Джефри мюзиъм (Geffrey Museum).

Музеят показва домашният коледен интериор на богатите английски къщи през вековете.

Вгледайте се внимателно, за да откриете разликите.

Така е изглеждала коледната трапеза през 16 век. Храните и приборите са от онова време. Столове има само за домакина и домакинята. Останалите седят на пейки. Столовете са били скъпи.

През 17 век се появяват интересни вилици. Чашите са по-малки от днешните. Но затова пък са от стъкло.

През 18 век стопаните вече могат да си позволят килими, които покриват целия под. Както и украса по стените. На масата има карти за игра. По това време в Англия започват да празнуват дванадесетата нощ. 12-тата нощ се брои от Бъдни вечер. Празнувала се е с домашни представления. Всеки е трябвало да играе ролята на определен герой. Изборът на герои се е правил, чрез теглене на карта.

Коледната елха се появява в Англия едва в края на 18 век. В кралското семейство я "донася" принц Алберт, съпругът на кралица Виктория. Това е обзавеждане на стая от края на 19 век. Килимът е внос от Ориента (може някоя българска пра-прабаба да го е тъкала.)

Стая от началото на 20 век. Вижте високите кресла и кръглите маси. Знаете ли как се казва на български зеленото растение във вазата? (На английски се казва holly).

Това вече е стая с обзавеждане от 30-те години. Появяват се гирляндите.

Това пък е обзавеждане от 90-те години в Англия. Забележете лъскавите неща на чиниите. Знаете ли какво е това?

 

Ако ви харесват нашите текстове и усилията, които полагаме за опознаването на британската култура и връзките между българи и британци, защо не ни подкрепите като направите малко дарение? Коледа е - подкрепете нашата мисия, на която се бяхме посветили и през изминалата година. Вашето дарение ще ни помогне да продължим напред. Натистете ТУК за дарение.* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.