Английският дом по време на Коледа през вековете

За да усетите английската Коледа посетете Джефри мюзиъм (Geffrey Museum).

Музеят показва домашният коледен интериор на богатите английски къщи през вековете.

Вгледайте се внимателно, за да откриете разликите.

Така е изглеждала коледната трапеза през 16 век. Храните и приборите са от онова време. Столове има само за домакина и домакинята. Останалите седят на пейки. Столовете са били скъпи.

През 17 век се появяват интересни вилици. Чашите са по-малки от днешните. Но затова пък са от стъкло.

През 18 век стопаните вее могат да си позволят килими, които покриват целия под. Както и стени с украса. На масата има карти за игра. От тази епоха на 6 януари в Англия започват да празнуват дванадесетата нощ. 12-тата нощ от Бъдни вечер се е празнувала с домашни представления. Всеки е трябвало да играе ролята на определен герой. Изборът на герои се е правил посредством теглене на карта.

Коледната елха се появява в Англия едва в края на 18 век. В кралското семейство я "донася" принц Алберт, съпругът на кралица Виктория. Това е обзавеждане на стая от края на 19 век. Килимът е внос от Ориента (може някоя българска пра-прабаба да го е тъкала.)

Стая от началото на 20 век. Вижте високите кресла и кръглите маси. Знаете ли как се казва на български зеленото растение във вазата? (На английски се казва holly).

Това вече е стая с обзавеждане от 30-те години. Появяват се гирляндите.

Това пък е обзавеждане от 90-те години в Англия. Забележете лъскавите неща на чиниите. Знаете ли какво е това?* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.