Английският дъб - още един от символите на Обединеното кралство

 

Един от символите на Англия е английския дъб (Pedunculate). Това дърво достига забележителна височина (38 метра) и възраст - 700-800 години. Английският дъб може да бъде открит във всички части на Британските острови.

Най-старият английски дъб е Bowthorpe Oak в Bourne, област Линкълншър и е на около 1 000 години.

Най-големият дъб се намира във Fredville, област Кент. Обиколката на стъблото му е 12.6 м.

Дъбовете са били много важни за корабостроенето, което е довело до господството на Британската империя по света. По тази причина кралица Елизабет I приема закон за тяхната защита. Испанската Армада (флота) била планирала при завладяване на Англия да изгори The Forest of Dean в Глостър - вековна дъбова гора, като по този начин изолира възможността за построяване на нови кораби.

 

В парка на Гринуич (Greenwich), който е един от осемте кралски парка в Лондон, се намира дъбът на кралица Елизабет I (Queen Elizabeth`s Oak). Дървото е датирано от 12 век. Под него крал Хенри VIII е танцувал със съпругата си Ан Болейн. При буря през 1991 г. дъбът е повален на земята. На следващата година до него е посаден бук от принц Филип.
  

    Ако сте читатели на този сайт, ви молим да дарите средства за празника на българската култура, който организираме за 24 май, до българските рози, посадени от нас на Голдън Скуеър в централния лондонски квартал Сохо. Даренията ще отидат за наема на площада, за застраховка, за осигуряване на сцена, озвучение, щандове, маси, столове… Вашето дарение ще е знак, че подкрепяте нашата мисия да свържем българите с останалите лондончани и да направим позната българската култура в Лондон. Имената на дарителите ще бъдат споменати на събитието за 24 май. Освен това ще поканим лично дарителите да участват на нашия празник в центъра на Лондон:

Нашата сметка:
LONDON BULGARIAN ASSOCIATION
Sort Code 20-12-26
Account No 33784770
IBAN GB65 BUKB 2021 2633 7847 70

* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.