Британските национални костюми

Вероятно първо няма да се сетите какви са тези национални костюми, защото не асоциираме британците с костюми, а по-скоро с военни униформи като тези на Beefeaters, които пазят Крепостта на Лондон (известен като Тауър или Лондонската кулата) или с униформите на the Queen’s Foot Guard, които са охраната на кралицата (тези с мечите шапки).

Ако продължите да си мислите за национални костюми, вероятно ще се сетите за шотлански мъже (и вероятно жени). Те обичат при всеки официален повод да обличат национални дрехи – kilt (поличката с плисета), sporran (космата чантичка за кръста) и ghillie broques.

Ако погледнете мъжа на снимката ще ви направи впечатление, че дрехите му не изглеждат старинни. Това е, защото шотландските национални носии са осъвременени, за да могат да бъдат носени от съвременните хора.

Уелският национален костюм е по-традиционен от шотландския. През 19 век, когато в цяла Европа възниква интерес към националната идентичност, уелсците започват да се интересуват от дрехите си и да търсят такива, които ги отличават от съседите им. Те се спират върху дрехите, носени от уелските селяни. Жените носели фусти и горна дреха, която се казва bedgown. Вижте на снимката как изглежда тази горна дреха.

Освен това, те носели престилка и шал, а някои селянки и високи шапки. От събраната информация е сглобен общ уелски костюм. 

Казват, че такива костюми и особено такива шапки (chimney hats) може да се видят преди всичко в музеите в Уелс. 

Накрая, за англичаните. Казахме, че те си падат по униформи, както и фракове, шапки и рокли. Обаче трябва да споменем и за характерното облекло на танцуващите традиционния английски танц Morris.  

Тези танцьори (morris dancers) са облечени в бели ризи и характерни панталони до колената. Разбира се, нетанцуващите morris dance англичани нямат подобни дрехи. Затова може да се каже, че англичаните нямат национален костюм. 

Автор: Бойко Боев* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.