Даниела Спасова за градското градинарство в Англия

 

 

Преди месеци разказахме за градското земеделие в Лондон, което се осъществява в определени общински терени, наречени allotments (алотмънти). От коментарите на нашите читатели разбрахме, че някои от тях имат алотмънти. По наша покана, Даниела Спасова ни разказа за своя опит с градското градинарство. 

 

Преди 7 години се захванах с градинарство в свой алотмънт. По това време живеех в общежитието към болницата, в която работя. Не предполагах, че впоследствие градското градинарство ще стана част от живота ми.

 

Разговарях с един пациент, докато чакаше за медицинска процедурата. Попитах го какво щеше да прави, ако не беше в болницата в момента. Той отговори, че най-вероятно е щял да бъде на неговия алотмент.  

 

Стана ми интересно и се поразрових в интернет. Оказа се, че има 3 алотмънти наоколо. Два бяха общински и един - на частна земя.

 

 

След няколко телефонни разговори ми предложиха половин парче земя. Цялото парче е около 200 квадратни метра и често предлагат половин. Така от една страна за начинаещи е по-лесно да се справят с малко парче земя, от друга страна, разделяйки ги на две, се дава шанс на повече хора да опитат, защото се оказа, че търсенето е голямо.

 

И това беше началото. Имах този алотмънт за около година.  

 

Преместих се да живея на около 20 километра и кандидатствах за нова общинска земя. Всичко стана онлайн и бях в листа на чакащите за около 3 месеца. 

 

Сега имам едно парче и половина земя. Отглеждам неща, които обичам да ям...

 

 

Местните хора отглеждат предимно картофи и листни зеленчуци. Странно ми е, когато казват че ако имаш повече от един стрък домат, няма какво да правиш с плодовете....

 

Отношенията между всички градинари на алонтмънта са много приятелски. Миналата година съседи поливаха моите краставички; сега аз поливам няколко стръкчета домат на тях. Един два пъти в годината се събираме  на пикник и всеки носи нещо сготвено от отглежданите зеленчуци.

 

Автор и снимки: Даниела Спасова

 * * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.