Дванайсета нощ или Богоявление

Shakespeare's Globe Theatre

Богоявление (на английски the Epiphany) е денят, известен във Великобритания като the Twelfth Night (Дванайсета нощ), тъй като е 12-тата поредна нощ след Коледа. На този ден до дома на новородения Исус достигат тримата мъдреци или крале (на английски The Three Kings), а на слявянски влъхви (жреци).

След като са научили за раждането на Исус тримата мъдреци са тръгнали към неговия дом, но им отнема толкова дълго да стигнат, тъй като се смята, че са поели от земите на днешен Иран или Ирак, следвайки звезда. Мъдреците носят злато, миро и тамян на семейството на Исус и оказват почит към бебето.

В Англия на Богоявление се махат коледните украси от къщите и офисите, пие се wassail - горещ ябълков сайдър и се гонят злите духове, за да има добра реколта през есента. По традиция този ритуал се провежда до театъра на Шекспир на южния бряг на река Темза.

През 1602 г. известният английски драматург William Shakespeare (Уилям Шекспир) написал комедията The Twelfth Night ("Дванайсета нощ"), за да отбележи края на коледните празници, като в пиесата не се говори за ритуали.

В църквите в Англия се пее този красив химн за тримата крале на днешия ден. Приятно слушане.

 

 

На снимката е днешният Globe Theatre.

 * * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.