Девет факта за кралица Елизабет I

7014089257_7fcd90d9e0_o

  1. Кралица Елизабет е дъщеря на крал Хенри VIII.
  2. Нейна майка е Ан Болейн - втората съпруга на Хенри VIII. 

(Баща й се оженил за майка й против волята на папата, което довело до скъсване на връзките на краля с Католическата църква, впоследствие Хенри VIII наредил Ан Болейн да бъде осъдена на смърт за предателство, тъй като поискал да се ожени за Джейн Сиймур. Ан Болейн била екзекутирана, когато Елизабет била едва на две години и половина.)

  1. На трона Елизабет  І се възкачва след смъртта на брат си Едуард VI и на полу-сестра си Мери - те били деца на Хенри VIII от други бракове. Елизабет била под арест близо година, по време на управлението на кралица Мери.
  2. След възкачването си на престола Елизабет І установила Английската протестантска църква, начело на която застанала самата тя. Мото на кралицата било "video et taceo" – Виждам, но не казвам нищо. Въпреки многобройните знатни ухажори, между които испанския крал Филип II, кралица Елизабет I никога не се омъжила и нямала деца. Поради това тя е известна като The Virgin Queen (Кралицата Дева). Тъй като нямала наследници, с кралица Елизабет  I свършила династията на Тюдорите.
  3. След нея крал на Англия, под името Джеймс I станал шотландският крал Джеймс VI. Оттогава, въпреки че Шотландия и Англия били отделни кралства, до обединението им през 1707 г., те са управлявани от един и същ монарх.
  4. Кралица Елизабет I е имала белези по лицето от едра шарка. Заради това тя слагала тежък бял грим. По нейно време носенето на този грим става модерно.
  5. Кралица Елизабет  I става кралица на 25 години и управлява 44 години. За разлика от предходната епоха, това е време на политическа стабилност и изграждане на английската национална идентичност.
  6. Управлението на Елизабет - the Elizabeth era, става известно с разцвета на английската драма, благодарение на драматурзи като Уилям Шекспир и Кристофър Марлоу, както и на установяване на английското морско господство, благодарение на мореплаватели като Франсис Дрейк - обиколил света, донасяйки познания по география и давайки начало на английските колониални претенции в Америка.
  7. На кралица Елизабет I са посветени най-много филми в киното и телевизията в сравнение, с който и да е друг британски монарх. Сред актрисите, които са се превъплъщавали в  кралица Елизабет I са Cate Blanchett, Judie Dench и Helen Mirren.

 

 * * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.