Денят на палачинката (Shrove Tuesday)

Вторник, преди началото на Великденските пости, във Великобритания се празнува Денят на палачинката (Shrove Tuesday).

Денят се свързва с палачинки, защото по време на постите се въздържаме от ядене на захар, мазнини и яйца, а всички тези съставки могат да се използват заедно за направа на палачинки. Тази година Pancake Day е на 13 февруари.

Днес на различни места в Лондон се провеждат състезания, в които участниците препускат с тиган с палачинка в ръка. Тази състезания с палачинки датират от векове. Твърди се, че през 1445 г. една жена била толкова заета в готвенето на палачинки, че не обърнала внимание, че е време за църква. Като чула църковните камбани, тя се забързала за служба, както била с тиган в ръка.

Най-известното състезание е пред Парламента. Там отборите от депутати, лордове и журналисти се състезават помежду си за забавление. Победител е финиширалият най-бързо, но и чиято палачинка е останала в тигана.

На някои места участниците в състезанието трябва не само да тичат, но и да обръщат палачинката в тигана, като се стараят тя да не изпадне от него.

В миналото Shrove Tuesday за англиканите, лютеранците и методистите е бил ден за преосмисляне на поведението и искане на прошка пред Господ. Сега е добро време да помислим от какви неща искаме да се освободим или какъв ритъм на живот да имаме през следващите седмици преди Великден.

Автор: Бойко Боев* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.