Денят на примирието

296548695_8d20628dc2_o

Зад мака, който се движи срещу мен, крачи един англичанин. Виждам всеки ден по улиците на Лондон хора с макове на реверите.

Макът е цвете, направено от хартия, която се вижда върху реверите на англичаните тези дни. Нещо като нашата мартеница, но от хартия или плат и с формата на цветето мак. Тази украса на реверите се слага в почит на загиналите във войните.

Във Великобритания се отбелязва Remembrance Day (или Armistice Day). На 11 ноември се почитат загиналите във войните. Затова от началото на ноември повечето хората са с макове. Дори дърветата по улиците са окичени.

makove

На 11 ноември 1918 г. е подписано примирието на Западния фронт между враждуващите сили по време на Първата световна война. Затова в 11 часа на 11-тото число на 11-ия месец се почитат военните, цивилните военнослужещи и жените, участвали в двете световни войни и във всички следващи конфликти, в които са загинали британски военни или представители на Британската общност.

Няма знамена и плакати по улицата. Няма специални филми по телевизията и кината. Има само макове, които човек може да си купи от магазините или от доброволци на улицата. Хората носят маковете на реверите си. За англичаните маковете са възможност да изкажат уважение към загиналите във воините.

Битките, победите, виновните и победители не са от значение. Хората не ги обсъждат. Вероятно не ги и знаят. Във фокуса са загиналите, но и всички преживяли войната. 

В Първата световна война са загинали повече британци, отколкото през Втората световна. Впечатляващо е как хората от квартала отбелязват хора и събития, свързани с тази война. Освен че са окичили дърветата и дрехите си с макове, в нашата квартална църква отбелязват убитите преди повече от 100 години съкварталци. Представяте ли си какви архиви и организация са необходими, за да може да намериш и представиш инфромация за войниците от квартала, загинали на фронта.

По-долу са снимки от стената на църквата за загиналите през войната.

Научихме, че в началото на Първата световна война българите в Лондон се записват като доброволци в британската армия. Една година по-късно, България влиза във войната на противниковата страна. Затова българите са демобилизирани и върнати от фронта в Лондон. Повече за тяхната съдба разказваме в Българите в Лондон през 1915 година

Автор на текста и снимките: Бойко Боев * * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.