Дни за покаяние

Православният празник Сирни Заговезни е ден на покаяние. Еквивалентът на този празник в протестантските и католическата църкви е Ash Wednesday – буквално Пепелява сряда.

Сигурно сте чували израза – "да си посипя главата с пепел". Това означава да се разкаеш и да съжаляваш за постъпките си.

Още преди появата на християнската религия хората са изразявали разкаянието си, чрез посипване с пепел. Например, Омировият герой Ахил се посипва с пепел, когато научава, че приятелят му Патрокъл е убит.

Протестантите и католиците приемат пепелта като символ на разкаяние. По време на литургията в Пепелявата сряда някои свещеници буквално посипват еноряшите с пепел.

В англиканската църква пък, върху челата на еноряшите с пепел се рисува кръст (на снимката горе). По този начин се припомня, че всеки от нас е временно на този свят. После е по-лесно да се поиска прошка.

Интересно е, че в Англия по време на Пепелява сряда хората искат прошка от Бог, а в България на Сирни Заговезни - от роднини и познати.

Всички християни с покаяние започват Великденските пости. За тези, които ще постят през следващите седмици, кураж!

Снимка: Oxh973 under Creative Commons License

    Ако сте читатели на този сайт, ви молим да дарите средства за празника на българската култура, който организираме за 24 май, до българските рози, посадени от нас на Голдън Скуеър в централния лондонски квартал Сохо. Даренията ще отидат за наема на площада, за застраховка, за осигуряване на сцена, озвучение, щандове, маси, столове… Вашето дарение ще е знак, че подкрепяте нашата мисия да свържем българите с останалите лондончани и да направим позната българската култура в Лондон. Имената на дарителите ще бъдат споменати на събитието за 24 май. Освен това ще поканим лично дарителите да участват на нашия празник в центъра на Лондон:

Нашата сметка:
LONDON BULGARIAN ASSOCIATION
Sort Code 20-12-26
Account No 33784770
IBAN GB65 BUKB 2021 2633 7847 70

* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.