Защо англичаните слагат ананаси пред къщите си?

Само живелите по-дълго в Лондон забелязват ананасите, с които лондончани декорират оградите и входовете на къщите си – на снимката горе.

Ето за какво става въпрос –

Ананасите (pineapples) се появяват в Европа през периода на Великите географски открития през 16 век. Твърди се, че Кристофър Колумб отрил този плод в Карибските острови по време на плаването си към Америка през 1493 г. 

Колумб докарал ананаси в Европа, но понеже плодовете били малко, а експедициите до Карибите редки, цените на ананасите били необикновено високи - на днешни цени около 5000 паунда за един ананас.

В Англия богаташите си купували по един ананас за декорация и престиж (нещо като часовник Ролекс). Тези които не можели да си купят, си наемали временно ананас, за да покажат статута си като “декорират” с него къщата си за някое социално събитие – като сватба, например. (Знаете ли, че днес също, ако нямате пари за Ролекс, може да си наемете?)

Заради цената ананасите се превърнали в символ на просперитет.

Англичаните се опитали да отглеждат ананаси и понеже били добри градинари успели. Постижението е забележително и кралският художник – холандецът Хендрик Данкертс (Hendrick Danckerts) – рисува картина с представенято от кралския градинар на крал ЧарлзII на първия отрасал в Англия ананас.

Ананасът влиза във въображението не само на британците, но на западноевропейците, като райски плод. Вижте как красиво е нарисувала ананас през 1705 г. германката Мария Сибила Мериан (Maria Sibylla Merian)

В Шотландия в края на 18 век аристократите Дънмор построяват къщата The Dunmore Pineapple с ананас на покрива, в която отглеждат ананаси – на снимката долу. 

Оношението на британците към ананасите се е запазило до днес, ако съдим по следната забавна случка.: През 2017 г. докато разглеждат изложба в Абърдийн двама студенти на шега оставят върху маса в изложбената зала един ананас. Два дни по-късно те се връщат да видят какво е станало с ананаса. Откриват го върху масата, където са го оставили, но над него е сложен стъклен похлупак. Оказало се, че от музея помисли, че това е експонат на изложбата и се погрижи подобаващо за него.

Следващия път се огледайте за лондонски огради и къщи, декорирани с ананаси. Някои хора пипат металните и гипсови ананаси за късмет. Късмет и на вас! А ако тази и нашите истории ви харесват, защо не помислите как може да ни подкрепите за нашето събитие за 24 май в Лондон. Обясняваме по-долу за него.

 

Снимки: giannandrea under Creative Commons Licence.    Ако сте читатели на този сайт, ви молим да дарите средства за празника на българската култура, който организираме за 24 май, до българските рози, посадени от нас на Голдън Скуеър в централния лондонски квартал Сохо. Даренията ще отидат за наема на площада, за застраховка, за осигуряване на сцена, озвучение, щандове, маси, столове… Вашето дарение ще е знак, че подкрепяте нашата мисия да свържем българите с останалите лондончани и да направим позната българската култура в Лондон. Имената на дарителите ще бъдат споменати на събитието за 24 май. Освен това ще поканим лично дарителите да участват на нашия празник в центъра на Лондон:

Нашата сметка:
LONDON BULGARIAN ASSOCIATION
Sort Code 20-12-26
Account No 33784770
IBAN GB65 BUKB 2021 2633 7847 70

* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.