Защо има заря в Guy Fawkes Night?

Guy Fawkes

Английският парламент обявил 5 ноември като “радостен ден, в който се благодари за чудодейното спасение на краля” и въвел празник, който се чествал със закон до 19 век.

Конкретната причина за това било предотвратяването на Gunpowder Plot (Барутен заговор), организиран от католици срещу крал Джеймс Първи (1567-1625), който бил протестант.

Католиците във Великобритания не били доволни от решението на крал Henry VIII да замени католицизма с протестантство през 1534 г. През 1605 г. те планирали да взривят Парламента, докато крал Джеймс I произнася реч пред английските лордове.

Атентатът бил предотвратен със залавянето на заговорника Guy Fawkes (Гай Фоукс) в нощта на 4-ти срещу 5-ти ноември 1605 г. в подземието на Парламента. У него намерили фитили, а под купчините дърва и въглища - бурета с барут. Фоукс признал, че той и още няколко католици подготвяли атентат, с който целели да предизвикат революция и да възстановят католицизма в Англия.

Заговорниците наели помещение, намиращо се под залата за заседания на Парламента и с лодки успели да пренесат по Темза 36 бурета с барут.

Заговорът бил разкрит, когато на 26 октомври 1605 г. член на Парламента получил анонимно писмо да не присъства на заседанието на 5 ноември. Той го показал на държавния секретар, който пък докладвал на краля.

Guy Fawkes се оказал в центъра на заговора, въпреки че не бил от водачите. Така неговото име останало в историята. Той бил отведен в затвора на Tower of London, където издал имената на съучастниците си, които също били арестувани. Всички били признати за виновни в държавна измяна и получили присъда – обесване, изкормване, разчленяване и обезглавяване.

Неуспелият Барутен заговор само задълбочил проблемите на католиците в Англия.

Появили се ритуали, свързани с името на Guy Fawkes:

Окачвали чучело на бесило и го подпалвали. Чучелото било наричано Гай. Постепенно думата се превърнала в нарицателно за чучело, после - за зле облечен човек. По-късно думата guy започнала да се употребява за младеж, млад мъж.

Песента на Джон Ленън “Remember” завършва с думите “the fifth of November”, последвани от звук от взрив.

През 1982 г. Алън Мур пише комикса V като Вендета, разказващ историята на тайнственият революционер V, който се опитва да разруши тоталитарния режим, потискащ народа. Дейвид Лойд е илюстраторът измислил маската на комиксовия герой, вдъхновена от лицето на Гай Фоукс.

Маската на бореца срещу неправдата, наричан мистър Анонимус, е лицето на Гай Фокс

Anonymous
 * * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.