Защо има заря в Guy Fawkes Night?

Guy Fawkes

Английският парламент обявил 5 ноември като “радостен ден, в който се благодари за чудодейното спасение на краля” и въвел празник, който се чествал със закон до 19 век.

Конкретната причина за това било предотвратяването на Gunpowder Plot (Барутен заговор), организиран от католици срещу крал Джеймс Първи (1567-1625), който бил протестант.

Католиците във Великобритания не били доволни от решението на крал Henry VIII да замени католицизма с протестантство през 1534 г. През 1605 г. те планирали да взривят Парламента, докато крал Джеймс I произнася реч пред английските лордове.

Атентатът бил предотвратен със залавянето на заговорника Guy Fawkes (Гай Фоукс) в нощта на 4-ти срещу 5-ти ноември 1605 г. в подземието на Парламента. У него намерили фитили, а под купчините дърва и въглища - бурета с барут. Фоукс признал, че той и още няколко католици подготвяли атентат, с който целели да предизвикат революция и да възстановят католицизма в Англия.

Заговорниците наели помещение, намиращо се под залата за заседания на Парламента и с лодки успели да пренесат по Темза 36 бурета с барут.

Заговорът бил разкрит, когато на 26 октомври 1605 г. член на Парламента получил анонимно писмо да не присъства на заседанието на 5 ноември. Той го показал на държавния секретар, който пък докладвал на краля.

Guy Fawkes се оказал в центъра на заговора, въпреки че не бил от водачите. Така неговото име останало в историята. Той бил отведен в затвора на Tower of London, където издал имената на съучастниците си, които също били арестувани. Всички били признати за виновни в държавна измяна и получили присъда – обесване, изкормване, разчленяване и обезглавяване.

Неуспелият Барутен заговор само задълбочил проблемите на католиците в Англия.

Появили се ритуали, свързани с името на Guy Fawkes:

Окачвали чучело на бесило и го подпалвали. Чучелото било наричано Гай. Постепенно думата се превърнала в нарицателно за чучело, после - за зле облечен човек. По-късно думата guy започнала да се употребява за младеж, млад мъж.

Песента на Джон Ленън “Remember” завършва с думите “the fifth of November”, последвани от звук от взрив.

През 1982 г. Алън Мур пише комикса V като Вендета, разказващ историята на тайнственият революционер V, който се опитва да разруши тоталитарния режим, потискащ народа. Дейвид Лойд е илюстраторът измислил маската на комиксовия герой, вдъхновена от лицето на Гай Фоукс.

Маската на бореца срещу неправдата, наричан мистър Анонимус, е лицето на Гай Фокс.

Anonymous
    Ако сте читатели на този сайт, ви молим да дарите средства за празника на българската култура, който организираме за 24 май, до българските рози, посадени от нас на Голдън Скуеър в централния лондонски квартал Сохо. Даренията ще отидат за наема на площада, за застраховка, за осигуряване на сцена, озвучение, щандове, маси, столове… Вашето дарение ще е знак, че подкрепяте нашата мисия да свържем българите с останалите лондончани и да направим позната българската култура в Лондон. Имената на дарителите ще бъдат споменати на събитието за 24 май. Освен това ще поканим лично дарителите да участват на нашия празник в центъра на Лондон:

Нашата сметка:
LONDON BULGARIAN ASSOCIATION
Sort Code 20-12-26
Account No 33784770
IBAN GB65 BUKB 2021 2633 7847 70

* * *
На нашия сайт Българи в Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.