Ирландските лепрекони

В Ирландия разказват истории за лепреконите. Тези митологични същества са джуджета в зелени дрехи и дълги червени бради. Обущари са. Правят обувки на феи и елфи в гората.

Ето една рисунка на лепрекон.

Лепреконите се крият от хората. Хората обаче искат да ги хванат, защото лепреконите знаят къде са скрити богатства. 

Трудно се хваща лепрекон. Той бяга бързо и ако го загубиш за миг, повече няма да го видиш. Четирилистните детелини носят щастие, защото под тях често се крият лепрекони. 

Ще разкажа сега една история за лепрекони, защото те се свързват с деня на Свети Патрик, покровителят на ирландците. Всеки сам да си направи поуката.

И така, преди много години при пълнолуние хората в едно ирландско село чули викове за помощ, идващи от гората.

Само един млад мъж се престрашил да се отзове. Следвайки виковете, той намерил на върха на една трънка старче, което се било закачило на бодлите й. 

Виждайки под трънката обущарски принадлежности, мъжът веднага се сетил, че старчето е лепрекон. Затова обещал да помогне, ако му каже къде е заровено съкровище в гората.

Лепреконът се съгласил и показал мястото. 

Съкровището било в земята под трънката, в чиито бодли се бил захванал лепреконът. Трябвало да се копае. Младият мъж нямал лопата. Затова решил да освободи лепрекона и да изрови съкровището на сутринта. За да познае мястото, завързал червената си носна кърпа на трънката. 

На сутринта мъжът с лопата се върнал в гората. Намерил трънката с червената кърпа. Започнал да копае. Но съкровището не се появявало. По едно време спрял да си почине. Тогава се огледал и изпаднал в ужас. Червени носни кърпи били окачени по всички трънки наоколо.

Спрял да копае младият мъж, защото разбрал, че няма смисъл. Върнал се вкъщи без съкровище.

Автор: Бойко Боев* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.