Историята на тенис турнира Уимбълдън

7474624584_6284de1ee8_z

The Championships, Wimbledon, известен като Уимбълдън, по името на квартала, в който се играе, е най-старият и престижен тенис турнир в света, който се провежда за първи път през 1877 г. (т.е. турнирът е с една година по-стар от съвременната българска държава)

По традиция:

турнирът е на тревна настилка, която е най-бързата настилка в тениса; участниците в турнира Уимбълдън са облечени в бели екипи и играят с жълти топки; Gentlemen’s Single (мъже индивидуално) и Gentlemen’s Double (мъже двойки) играят, докато единият състезател или отбор спечели три от пет сета от противника си. Жените индивидуално и на двойки играят, докато спечелят два от три сета; публиката яде ягоди със сметана, към които зрителите от Централния корт и корт № 1 добавят шампанско.

Някои интересни факти от историята на турнира:

Първият турнир Уимбълдън се провежда през 1877 г. Първите седем години състезанието е само за мъже по единично. През 1884 г. са въведени състезания за жени по единично и за мъже по двойки.

През 1913 г. се провеждат за първи път състезания за жени по двойки и за смесени двойки – мъже и жени.

Wimbledon не се е състоял по време на Първата и на Втората световни войни, съответно, между 1915-18 г. и между 1940-45 г.

През 1926 г. член на кралското семейство е играл на Уимбълдън за първи и последен път. Бъдещият крал Джордж VI – баща на кралица Елизабет II, тогава все още само херцог на Йорк (Duke of York), решил да се включи в мъжкия турнир на двойки, вместо да заеме мястото си в Кралската ложа на Централния корт. Бъдещият монарх бил победен в три сета.

През 1940 г. германски бомби разрушават част от Централния корт. По време на Втората световна война тревните кортове дори са били ползвани за отглеждане на зайци, прасета и кокошки.

През 1949 г. американската тенисистка Gertrude Moran скандализирала All England Club със своите „разрошени“ дантелени гащи, които се показвали под тенис-поличката й. Членове на клуба твърдели, че дантелените гащи причинявали вулгарност и грях в тениса, а въпросът за носенето им на кортовете на Уимбълдън – бил обсъден в Парламента

През 1985 г. друга американка – Anne White, се появила на корта с бяло трико от ликра, покриващо цялото й тяло. Пак през 1985 г. мълния ударила пресцентъра. Той се намирал в наскоро построена сграда, която струвала 4 млн. паунда. Светкавица паднала и на корта, като от удара се откъртили шест големи парчета мазилка, които се стоварили върху зрителите.

През 1996 г. на финала при мъжете на корта се появила полугола жена, препасана само с престилка. Коментаторът на BBC John Barrett казал по този повод: “Никога не съм мислил, че ще се види подобно нещо на Централния корт. Двете момчета не знаеха накъде да гледат.”

През 2006 г. Мария Шарапова и Елена Дементиева се оказали в подобна ситуация, когато гол мъж нахлул на корта по време на четвъртфиналния им мач. След като стъпил на корта си събул шортите, но останал по чорапи и маратонки, и започнал да прави кълба през глава.

Снимка: Paula Funnell under Creative Commons Licence

Прочетете още Един ден на тенис турнира Wimbledon

 * * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.