Какво значи името Великобритания?

През 2022 г. започваме нова рубрика “Британия Факти”, която - както заглавието показва - ще е за факти за географията, историята, икономиката, културата, политиката, управлението, медиите, изкуството и живота в Обединеното кралство. Надяваме се новата рубрика да е полезна за културната ориентация и адаптация на българите във Великобритания и любопитна за всички читатели на нашия сайт bulgariansinlondon.com. Обещаваме текстовете да са кратки и да повдигат въпроси у любознателните ни читатели. 

Какво значи името Великобритания? 

Great Britain или Великобритания е името на по-големия от двата Британски острова - думата great (велик) означава голям, в случая. По-малкият остров се казва Ирландия. 

Албион е името, с което древните гърци и римляни са наричали остров Великобритания. Албиньон идва от латинската дума albus - бял и препраща към белите скали на брега в района на днешния град Дувър в Южна Англия, който римляните са виждали при пристигане на острова от континентална Европа.  

  

Britannia е друго име, с което римляните са наричали земите на днешна Англия и Уелс. Това е и името на жената олицетворяваща британската държава. Тя носи шлем и триножник - символ на морска сила (за нея ще разкажем също.  

Името Great Britain или Великобритания е измислено по практични съображения, защото откроява острова от по-малка област в днешна Франция, която се нарича Бретан (Brittany на английски език). 

На Британските острови има две държави - Обединеното кралство и Ирландската република. 

Официалното има на  Обединеното кралство e United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland или Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия. Името препраща както към най-големия британски остров Великобритания, така и към част от по-малкия остров Ирландия, тъй като северната част на този остров е част от Обединеното кралство.  

Остров Ирландия включва две държави - Северна Ирландия, която е част от Обединеното кралство, и Република Ирландия или Ейре, както е името на републиката на ирландски език. 

Обединеното кралство се състои от четири нации - Англия, Уелс, Шотландия и Северна Ирландия.  

В историята разграниченията между четирите нациите са се променяли. В миналото доминантната култура в Ирландия, Уелс и областта Хайланд в Шотландия е била келтска, а тази в Англия и областта Лоуланд в Шотландия - германска. В Средновековието отделните нации са имали свои държави, отделни правни системи и крале дори. Днес разликите между четирите нации не са толкова забележими, но съществуват (за това ще разкажем допълнително).  

Жителите на четирите нации се наричат общо британци, те са граждани на една държава и пътуват с едни и същи паспорти, на които пише United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland (Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия).  

В спорта обаче няма отбор Обединено кралство. Например, във футбола, всяка нация има свой отбор. България не играе на футбол срещу Обединеното кралство, а срещу Англия или срещу Шотландия, например.   

Олимпийските игри обаче четирите нации имат общ отбор, който се нарича Great Britain (брандът на британския олимпийски отбор е Team GB), а не Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия. Това помага за разграничението с отбора на Република Ирландия се нарича просто Ирландия.  

Любопитно, но и малко объркващо е, че на ръгби жителите на Северна Ирландия и Република Ирландия имат един отбор, наречен Ирландия.  

Какво говори за съвременните жителите на британските острови това, че ползват в различни ситуации различни имена за местните страни и народи? А за британската култура?

 

Автор на текста: Бойко Боев

Автори на снимките Immanuel Giel на скалите на Дувър и паметника Армада в Плимут в Mageslayer99 under Creative Commons Licence.* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.