Как се различават британските bank holidays от българските почивни дни

Британците не отбелязват исторически събития с почивни дни. Въпреки че имат известни битки, личности и договори, за които учениците учат, а възрастните познават от многото филми по телевизията или книги, британците нямат своя версия на 4 юли (Ден, в който американците отбелязват подписването на договора за независимостта на САЩ), 17 юли (в който французите си спомнят за превземането на Бастилията по време на революцията), 6-ти септември (деня на българското съединение).

Причината за липсата на общ исторически ден е във факта, че британската държава е обединение от няколко народи със своя идентичност и исторически празници, както разкрива и официалното името на държавата Обединено кралство.

Вместо правителството в Лондон да решава кои да бъде националният ден, това е оставено на англичаните, шотландците, северноирландците и уелсците да решават. 

Националният празник на англичаните празнуват Георгьонден (23 април), шотландците Деня на Свети Андрей (30 ноември), уелсците Деня на Свети Георги (1 март), а северно ирландците Деня нa Свети Патрик (17 март). Това не са обаче британски национални дни, в които не се работи.

Кога не се работи в цялата страна

Британските почивни дни се наричат Bank Holidays, защото тогава банките са затворени и не може да се осъществява търговия. По време на Bank Holidays работниците не получават заплащане. В някои договори между работодателя и работника често се определят като част от годишната отпуска, друг път - се среща клауза, че ако работникът работи в почивен ден, той ще получи двойна надница или допълнителна почивка.

Националните bank holidays са 1 януари, Велики петък, понеделник след Великден, първият понеделник на май и последният (Spring Bank Holiday) последният понеделник на август (Summer Bank Holiday), Коледа и денят след него (Boxing Day).

Bank holidays са за почивка, излети извън града и към морето.

Благодарение на bank holidays започват да се развиват забавленията за масовата публика в курорти като Блекпул, Брайтън, Истборн, в които построяват кейове за разходки навътре в морето, игрални зали с автомати, музикални кутии, виенски колела и люлки.

 

Масовият вътрешен туризъм е подпомогнат от фирмата на Томас Кук за пакетни пътувания, появяват се и фабрики, произвеждащи пощенски картички и евтини сувенири, които могат да бъдат отнесени за спомен от почивката.

Неналагането на исторически събития като национални празници е добър пример за това , че британците са добри в избягването на конфликти, за което сме писали тук

За отделните британските идентичности сме писали също тук* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.