Кой е Свети Патрик и какво можем да научим от ирландците?

Честит Ден на Свети Патрик!

Какво знаете за ирландците? Вероятно повечето българи знаят, че ирландците пият уиски и празнуват Деня на Свети Патрик – светецът-патрон на Ирландия. 

Днес е Денят на Свети Патрик. На този ден на много места по света хората участват в улични шествия в чест на ирланския светец.

Преди да ви покажем как празнуват ирландците своя национален празник днес, ето няколко факта, свързани със Свети Патрик, националния цвят на ирландците – зеленият, както и детелината (shamrock) – националният символ на ирландците.

Свети Патрик е светецът-патрон на Ирландия. Според преданията, светецът е роден в някогашната римска провинция Британия (днешните земи на Великобритания) около 385 г. сл. Хр. Неговите родители били римски граждани на служба в Британия.

Като момче, на 14-годишна възраст, бил заловен и отвлечен в Ирландия, където прекарал 6 години в робство, пасейки овце. Един ден получил видение как да избяга обратно в земите на днешна Англия.

Докато бил в роб в Ирландия, младият Патрик преживял духовно просветление, което било толкова голямо, че по-късно се завърнал сред ирландските езичници като мисионер. Той пренесъл латинската азбука в Ирландия, като я ползвал, докато проповядва християнството. (Не прилича ли Свети Патрик по това на светите братя Кирил и Методий?)

Вярва се, че Свети Патрик е умрял на 17 март 461 г. – затова неговият празник е на 17 март.

Според легендата Свети Патрик използвал трилистна детелина, за да обясни единството на Светата Троица, т.е. на Исус, Светия Дух и Бог. Детелината днес е национален символ на ирландците.

Зеленият цвят на детелината е националният цвят на ирландците. Носенето на зелени дрехи, яденето на зелена храна и пиенето на зелена бира се свързват с детелината на Свети Патрик.

Съществува и традиция детелината, носена на ревера или шапката, да се поставя в последната напитка за вечерта. Това се казва drowning the shamrock (“давене на детелината”). Като бъде изпита последната чаша, детелината се взима от нея и се мята през рамо за късмет или се изяжда (вероятно също за късмет).

Денят на Свети Патрик е празнуван за първи път в Америка в Бостън през 1737 г. Смята се, че около 44 милиона американци имат ирландски произход.

Ирландската диаспора по целия свят наброява 70 милиона човека, което е многократно повече от броя на населението на съвременната Република Ирландия (4.6 млн. души).

Какво можем да научим от ирландската диаспора? Да имаме празник, който да отбелязваме весело с хората около нас, независимо какви са по народност и длъжност.

Помислете дали имате познати ирландци. Днес имате добра възможност да им се обадите и да ги чуете как са. Освен това така те ще научат, че българите са весели и мили хора.

Автор: Бойко Боев* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.