Крал Джордж V - дядото на кралицата

Крал Джордж V управлява Великобритания по време на Първата световна война. Той се възкачва на трона през 1910 г., на който остава до смъртта си през 1936 г.

Пълното име на краля е Джордж Фредерик Ърнест Албърт Сакс-Кобург-Гота. Негов баща е крал Едуард VII, син на кралица Виктория.

Джордж имал по-голям брат Алберт, който бил престолонаследникът. Но Алберт починал. Затова Джордж трябвало да прекрати военната си кариера, която обичал и започнал да се подготвя за крал.

Животът на Джордж се променил и поради факта, че по нареждане на краля трябвало да се ожени за годеницата на починалия си брат Алберт, принцеса Мери (Mary of Teck).

Като станал крал Джорд V бързо осъзнал, че има силни антимонархически настроения в страната и за да запази монархията, трябва спешно да спечели народа.

Затова този крал, като никой друг дотогава, се срещал всекидневно с поданиците си. Обикалял болници, фабрики, пристанища, а по време на войните отскачал дори до фронтовата линия. През 1911 г. той и кралица Мери посетили Индия - това било първото пътуване на британски монарх до далечната колония.

През Първата световна война променил немското си фамилното име Сакс-Кобург-Гота на Уиндзор, за да намали антигерманските настроения в Британската империя.

Когато през 1935 г. кралят празнувал своя Сребърен юбилей, той вече се радвал на голяма подкрепа от страна на своя народ.

Умрял на следващата година - 20 януари 1936 г., когато бил наследен от своя първороден син Едуард. Едуард VIII обаче избрал да се ожени за своята разведена американска приятелка Уолис Симпсън и отново настъпила криза в монархията.

Тогава тронът заел вторият син на Джордж V, който станал крал под името Джордж VI. След него на трона се възкачила неговата дъщеря кралица Елизабет II.   Ако сте читатели на този сайт, ви молим да дарите средства за празника на българската култура, който организираме за 24 май, до българските рози, посадени от нас на Голдън Скуеър в централния лондонски квартал Сохо. Даренията ще отидат за наема на площада, за застраховка, за осигуряване на сцена, озвучение, щандове, маси, столове… Вашето дарение ще е знак, че подкрепяте нашата мисия да свържем българите с останалите лондончани и да направим позната българската култура в Лондон. Имената на дарителите ще бъдат споменати на събитието за 24 май. Освен това ще поканим лично дарителите да участват на нашия празник в центъра на Лондон:

Нашата сметка:
LONDON BULGARIAN ASSOCIATION
Sort Code 20-12-26
Account No 33784770
IBAN GB65 BUKB 2021 2633 7847 70

* * *
На нашия сайт Българи в Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.