Крал Джордж V - дядото на кралицата

Крал Джордж V управлява Великобритания по време на Първата световна война. Той се възкачва на трона през 1910 г., на който остава до смъртта си през 1936 г.

Пълното име на краля е Джордж Фредерик Ърнест Албърт Сакс-Кобург-Гота. Негов баща е крал Едуард VII, син на кралица Виктория.

Джордж имал по-голям брат Алберт, който бил престолонаследникът. Но Алберт починал. Затова Джордж трябвало да прекрати военната си кариера, която обичал и започнал да се подготвя за крал.

Животът на Джордж се променил и поради факта, че по нареждане на краля трябвало да се ожени за годеницата на починалия си брат Алберт, принцеса Мери (Mary of Teck).

Като станал крал Джорд V бързо осъзнал, че има силни антимонархически настроения в страната и за да запази монархията, трябва спешно да спечели народа.

Затова този крал, като никой друг дотогава, се срещал всекидневно с поданиците си. Обикалял болници, фабрики, пристанища, а по време на войните отскачал дори до фронтовата линия. През 1911 г. той и кралица Мери посетили Индия - това било първото пътуване на британски монарх до далечната колония.

През Първата световна война променил немското си фамилното име Сакс-Кобург-Гота на Уиндзор, за да намали антигерманските настроения в Британската империя.

Когато през 1935 г. кралят празнувал своя Сребърен юбилей, той вече се радвал на голяма подкрепа от страна на своя народ.

Умрял на следващата година - 20 януари 1936 г., когато бил наследен от своя първороден син Едуард. Едуард VIII обаче избрал да се ожени за своята разведена американска приятелка Уолис Симпсън и отново настъпила криза в монархията.

Тогава тронът заел вторият син на Джордж V, който станал крал под името Джордж VI. След него на трона се възкачила неговата дъщеря кралица Елизабет II.

* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.