Крал Едуард VII - Берти

Крал Едуард VII е на престола 9 години, между 1901 – 1910 г. Въпреки краткия период, той дава името си на историческа епоха, по време, на която в Обединеното кралство се осъществяват големи социални промени – въвеждат се пенсии за възраст, национални осигуровки, начало на социална държава, профсъюзите получават право да се договарят с работодателите за положението на своите членове. Епохата на Едуард е и време на интелектуален възход. През този период творят автори като Джоузеф Конрад, Ръдиард Киплинг, Джеймс Джойс, Джордж Бърнард Шоу и П. Г. Удхаус, както и композитори като Едуард Елгар.

Крал Едуард е най-големият син на кралица Виктория и принц Алберт. Неговото име е Алберт Едуард и семейството му го нарича Берти. Според британската традиция, престолонаследникът избира под какво име да стане известен, когато бъде коронясан за монарх. Алберт Едуард избира да бъде наричан крал Едуард VII.

Портрет на малкия Алберт Едуард, Принц на Уелс от Winterhalter, 1846 г.

Родителите на Едуард не са го смятали за умен и талантлив. Баща му инструктира частните му учители да са строги с него. Заради липсата на семейна обич и строгото възпитание като малък Едуард проявява жестокост към по-нисшестоящите му, което тревожи родители му. Според тях, от истинските джентълмени се очаква да внимават за чувствата на слугите и останалите хора.

Като пораснал, Едуард се увличал по лов, театър, залагания и коне. Той не обичал да е сам и около него винаги имало хора. Едуард не прекалявал с пиенето, но ядял обилно по пет пъти на ден. В резултат, надебелял много. Дневно пушел по 12 пури и 20 цигари.

Голямата страст на Едуард били жените. Често се стигало до скандали. Едуард дори трябвало да бъде привикан в съда като свидетел, след като в едно бракоразводно дело, обвинената в изневяра съпруга сама посочила, че престолонаследникът й е бил любовник.

През 1863 г. Едуард се жени са датската принцеса Александра. Към изневерите на съпруга си, тя се отнасяла толерантно и му била вярна.

Едуард е на 59 години, когато майка му, кралица Виктория, умира и той става крал. Освен социалните и културни постижения, по време на неговото управление Обединеното кралство затопля отношенията си с Франция и Русия, с които заедно се противопоставят на напредъка на Германия.

Любопитен факт е, че Едуард посещава Гърция, където крал е братът на неговата съпруга, кралица Александра.

    Ако сте читатели на този сайт, ви молим да дарите средства за празника на българската култура, който организираме за 24 май, до българските рози, посадени от нас на Голдън Скуеър в централния лондонски квартал Сохо. Даренията ще отидат за наема на площада, за застраховка, за осигуряване на сцена, озвучение, щандове, маси, столове… Вашето дарение ще е знак, че подкрепяте нашата мисия да свържем българите с останалите лондончани и да направим позната българската култура в Лондон. Имената на дарителите ще бъдат споменати на събитието за 24 май. Освен това ще поканим лично дарителите да участват на нашия празник в центъра на Лондон:

Нашата сметка:
LONDON BULGARIAN ASSOCIATION
Sort Code 20-12-26
Account No 33784770
IBAN GB65 BUKB 2021 2633 7847 70

* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.