Крал Чарлз III и България

От 1066 г., когато Нормандия под ръководството на Уилям I завладява Англия, до днес има 67 британски монарси. Последният е крал Чарлз III, коронясан на 6 май 2023 г. Представяме основни факти за него и връзката му с България.

 

Пълното име на краля е Чарлз Филип Артър Джордж Маунтбатън-Уиндзор (Charles Philip Arthur George Mountbatten-Windsor).

Крал Чарлз е роден на 14 ноември 1948 г., в момента е на 74 г. Има двама синове Уилям (1982) и Хари (1984) от брака си с лейди Даяна, принцеса на Уелс. Чарлз и Даяна се развеждат през 1996 г.

През 2005 г. Чарлз сключва брак с Камила Паркър Боулс. Тя предпочиташе да бъде известна с титлата "херцогиня на Корнуол", тъй като титлата "херцогиня на Уелс" е свързана в съзнанието на хората с покойната Даяна. Днес Камила е Queen Consort ("кралица-съпруга" - титла, която я чисто церемониялна, за разлика от Queen Regnant - каквато беше кралица Елизабет, която носи конституционна власт и се наследява, а не се предобива по брак.)

През 1955 г. крал Чарлз е записан в частно училище в Челси, което го превръща в първия престолонаследник, получил общо образование, не само частно – с частни учители, обучаващи го в двореца. Той е и първият с университетска степен, от Trinity College в Кеймбридж. След завършването на Кеймбридж той служи в морските и въздушните сили.

Крал Чарлз беше най-дълго престолонаследник в британската история - повече от 70 години той беше принц престолонаследник, тъй като майка му кралица Елизабет беше най-дълго служилият британски монарх. 

Крал Чарлз е известен с подкрепата си за екологични каузи. Той е също автор на няколко книги за градинарство, история и архитектура. Говори свободно няколко езика, включително френски и немски (пред германски парламент изнесе словото си на немски). Като принц той оглавянаше фондацията The Prince's Trust, която подкрепяше младежи, които са безработни, бездомни или изправени пред други трудности.

Крал Чарлз е посещавал България два пъти - през 1998 г и 2003 г. Първото посещение е по покана на президента Петър Стоянов. Той разглежда Боянската църква, дарява линейки на университетската болница в София и се среща с бизнес лидери в София. По време на първото гостуване, той посещава също Пловдив, където Петър Стоянов му показва Стария град. По  желание на Чарлз, той присъства на сватба в ромския квартал Столипиново в Пловдив. Няколко месеца по-късно младоженците кръстили детето си на покойната принцеса Даяна. Очаквали да получат специален подарък ("един апартамент или някаква сума") от Бъкингамския дворец. 

По време на второто посещение през 2003 г., Чарлз е в София и Варна. Тогава президент е Георги Първанов, а премиер Симеон Сакскубуготски, който е негов роднина. Чарлз се среща с бизнес лидери и участва в конференция за борбата с наркотиците в София. Във Варна посещава детски дом, архиологическия музей и паметника на английски войници, участници в Кримската война. Чарлз е почетен гражданин на Варна..

Автор: Бойко Боев

 * * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.