Красимира Хендри: Обзор на британските медии

Hendry

Красимира Хендри, отговорен редактор Международни новини (World Duty Editor) в БиБиСи (BBC), ни помага да се ориентираме в отделните радио и телевизионни програми на британските медии. 

BBC Radio:

Radio 1: ориентирано предимно към млада аудитория, 16-35 годишни. Музикални класации и интересни теми за младите хора.

Radio 2: насочено към слушатели на възраст 35-65 години, стара музика от 70-те и 80-години, къси новинарски бюлетини, "заети" от Радио 4.

Radio 3: Предимно класическа музика.

Radio 4: сериозни новини, предимно с британска насоченост, анализи и политически коментари. Най-уважаваното радио от британците.

Radio 5 Live: живи предавания с много разговори на злободневен теми във Великобритания. Рядко коментира международни събития, освен ако те не засягат британци.

Radio 6 Music: най- авангардното радио на БиБиСи, промотира и представя нови имена в музиката и интересни творци.

Radio 7: излъчва предимно стари комедийни програми на запис.

BBC WORLD SERVICE: 24-часова програма. Новини на всеки час. Политически и аналитични предавания с Фокус върху международните новини.

BBC Television:

BBC One: основни новини в 13:00 часа, 18:00 часа и 22:00 часа. Първите новини най-често са ориентирани към хора, които по това време на деня не са на работа (майки с деца и пенсионери). Новините в 18:00 и 22:00 часа се стараят да обхванат водещите новини от Великобритания и света. Много спорт.

BBC 2: екпериментира обикновено с първо излъчване на документални филми и програми.

BBC 3: насочва програмите си към младата аудитория и показва комедии за млади зрители - тийнейджъри.

BBC 4: документални филми, книги, изкуство и предавания за култура.

BBC NEWS CHANNEL: 24-часов новинарски канал. Може да се гледа само във Великобритания.

BBC World News: 24-часов новинарски канал. Гледа се в цял свят, но не се излъчва на територията на Великобритания. Концентрира се предимно на отразяването на международни новини.

Други телевизии:

SKY News: Частен канал, принадлежи на Рупърт Мърдок. Имат 24-часов канал за новини, но също други канали за изкуство (SKY ARTS) и спорт (Sky Sports).

ITV: Частен канал. Финансира се от реклама. Новините са ITN News. Този телевизионен канал има много развлекателни програми, популярни предавания и гейм шоута и сериали.

ITV 2: Излъчва продължения на програми, показани по ITV.

Channel 4: Излъчва сериозни новини един път дневно в 19:00 часа. Един час - най-дългият новинарски бюлетин във Великобритания. През деня излъчва програми за дизайн, архитектура или исторически разследвания.

Channel 5: Частен телевизионен канал, собственост на Ричард Дезмънд, собственик на вестниците Експрес. Този телевизионен канал излъчва предимно celebrity programmes, и клюки за известни личности.

Частни радиа:

Absolute: радиото бе създадено от Сър Ричард Брансън (Virgin radio), но впоследствие бе продадено на други собственици. Предимно музикални предавания.

CAPITAL: радиото на Лондон и Лондончани. Музика и информация за Лондон. Частно радио.

SMOOTH RADIO: Частно радио, излъчващо за Лондон. Предимно джаз и лесни за слушане джазови предавания.

Автор на текста: Красимира Хендри* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.